Aeroport in Istanbul proiectat sa reziste provocarilor cauzate de dezastrele naturale
Birourile Arup din Istanbul si Los Angeles au colaborat pentru finaliazarea lucrarilor de proiectare in vederea asigurarii rezistentei la seism a terminalului international Sabiha Gokcen. Exitinzandu-se pe o suprafata de peste 200 000mp, proiectul este cea mai mare structura izolata seismic din lume avand peste 300 de astfel de amortizoare.
Asigurarea impotriva efectelor unui seism si mentinerea in functiune a acestui obiectiv de importanta nationala au reprezentat obiectivele principale ale Consortiului LIMAK-GMR-MAHB (investitor/dezvoltator/operator) si ale echipei de ingineri de la Arup. Conform Studiului Geologic realizat de S.U.A cutremurul din 1999 din Kocaeli, Turcia a omorat 17 000 de oameni, a ranit 50 000 si a distrus 27 000 de cladiri, lasand 500 000 de oameni fara locuinte.
Prin folosirea unor teste si simulari de cutremure, inginerii au reusit sa dezvolte o serie de masuri de protectie. Posibilitatea realizarii unor simulari concrete a grabit procesul de calcul si le-a oferit beneficiarilor incredere ca sistemul functioneaza fapt care a condus si la eficientizarea procesului de luare a deciziilor si la cel de constructie. Noua tehnologie de izolare folosita, denumita „Triple Friction Pendulum” a fost aleasa si proiectata sa reziste si sa ramana in functiune chiar si in cazul unui seism cu o magnitudine de 8.0 grade.
In doar 18 luni, echipa de proiectare si inginerie in colaborare cu Dogan Tekeli Sami Sisa Mimarlik Ofsi (arhitect) si LIMAK-GMR JV (antreprenor), au reusit sa transforme o mare suprafata de teren in structura cea mai performanta din punct de vedere tehnologic de dimensiunile date, la nivel mondial, beneficiind de sisteme de siguranta seismica care depasesc standardele de constructie din S.U.A.
Imobilul, castigator a multe premii de specialitate a fost inaugurat in 2009 beneficiind de prezentari intr-o serie de reviste precum Engineering News-Records, ASCE Civil Engineering si Popular Science.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa