Aldar Headquarters, cu inovatorul sistem modular de fatada METRA
Fabulosul sediu Aldar este o cladire comerciala cu o inaltime de 121m si 23 de etaje, localizata in Al Raha Beach, un sector exclusivist de business din Abu Dhabi.
Proiectata de biroul de arhitectura MZ Architects, are un design distinctiv si inovator: o constructie semisferica ce cuprinde doua fatade circulare convexe unite de un bandou ingust vitrat. Aceasta structura iconica, imbracata complet in sticla este perfect circulara in elevatie si curbata din celelealte perspective.
Cladirea revolutionara reprezinta din punct de vedere estetic o fuziune exceptionala de clasic si modern, forma sa circulara simbolizand o forta redutabila prin unitatea si stabilitatea sa.
Forma circulara a fost deseori utilizata la proiectele de tip zgarie nori, in forma traditionala, la nivelul planurilor de parter si etaj. Cu toate acestea, nimeni nu a incercat sa construiasca o structura complet circulara in elevatie. Avand in vedere gradul de dificultate, o astfel de idee ar fi ramas in mod normal la nivel de schita.
Astfel s-a nascut un design pur geometric si indraznet in acelasi timp: un zgarie-nori rotund, cu o suprafata de sticla curbata care acopera o zona de dimensiunea a patru terenuri de fotbal.
Pentru a pune in opera conceptul masiv de forma circulara, deciziile in ceea ce priveste stabilitatea vizuala, armonia si dinamismul s-au dovedit a fi cruciale. Adevarata provocare a fatadei a fost de a gasi cele doua puncte de rezistenta in care cladirea ar trebui sa fie sustinuta pe teren - astfel ca dezvoltarea volumului a pornit prin utilizarea uneia dintre cele mai vechi reguli din arhitectura: Regula proportiilor avand la baza Sectiunea de Aur.
Spre deosebire de constructiile conventionale cu patru laturi, cladirea circulara pune provocari in ceea ce priveste abordarea constructiei structurilor tipice de acoperis. Aceasta cladire cu trei fatete se bazeaza pe un element esential de imbinare asemanator unui fermoar, un bandou continuu care uneste cele doua fatade principale. Acest element lateral, „coloana vertebrala” a proiectului, creeaza intr-un mod stralucit fuziunea dintre fatada si acoperis si asigura aspectul de monolit al cladirii.
Forma uimitoare a acestei cladiri a fost realizata prin utilizarea unei retele diagonale structurale externe din otel si aluminiu. Primul de acest gen din Emiratele Arabe Unite, a permis obtinerea eficientei structurale si a stabilitatii adecvate cladirii circulare, dar cu o mai mare flexibilitate decat o forma dreptunghiulara conventionala. Acest sistem a ajutat nu numai in minimizarea impactului cadrului de otel asupra fatadei, dar, de asemenea, a servit ca un element arhitectural care modifica perspectiva asupra dimensiunilor, distantandu-se conceptual de stratificarea tipic orizontala a fatadelor, care a influentat majoritatea zgarie norilor in zona.
In aceeasi masura reteaua diagonala din otel si aluminiu elimina necesitatea coloanelor interioare care ar compromite atat aspectul estetic cat si vizibilitatea din interior. De altfel aceasta abordare imbunatateste eficienta cladirii asigurand flexibilitate locativa chiriasilor. Desi nu prezinta decat 23 de etaje, cladirea are in zona parterului amprenta unei cladiri de 40 de etaje.
In realizarea acestor fatade atipice a fost utilizat un sistem de perete cortina modular cu profile speciale Metra Italia, adaptate proiectului. Solutia a presupus un sistem de fatada compus din module preasamblate cu rama din aluminiu si suprafete vitrate de forma triunghiulara (22 000 mp).
Fatada din sticla curbata a fost una dintre cele mai complexe componente din punctul de vedere al executiei. Pentru a depasi provocarea curburii fatadei, au fost combinate bucati triunghiulare din sticla plana in forma unui diamant, asamblate precum un puzzle cu structura din aluminiu de tip retea diagonala.
Proiectul a fost dezvoltat in conformitate cu sistemul de rating LEED Green Building Council din SUA. Este una dintre primele cladiri oficiale ecologice in Abu Dhabi. Aceasta a fost proiectata inca de la inceput luand in considerare factorii de mediu rezultand o eficienta de 82% conform US Green Building Council.
Cladirea are un impact vizual fantastic pe timp de noapte obtinut prin alegerea unor solutii de iluminat arhitectural General Electric, cu tehnologia LED TETRA CONTOUR. Impactul asupra mediului a fost cu adevarat o componenta esentiala, tehnologia Tetra Contour fiind cu 40% mai eficienta din punct de vedere energetic decat neonul. Are o rezistenta sporita la impact, nu contine plumb, mercur sau sticla si este in conformitate cu directiva RoHS.
Obiectul este ascuns