Casa E4 - Perete Trombe - Perete termodinamic solar realizat cu profile Metra Poliedra Sky 50
Ca urmare a noilor strategii europene si planuri de actiune pentru construirea cerintelelor de performanta energetica, grupul austriac Wienerberger a initiat in unele state europene un program numit E4 – un acronim provenind din cuvintele Energie, Economie, Ecologie si Emotie. Dorinta de confort si sanatate au stat in aceeasi masura la baza acestui concept.
Programul consta in dezvoltarea unui proiect de locuinta individuala cu un consum de energie redus, atractiva si accesibila din punct de vedere financiar; cladirea trebuia construita cu elemente ceramice si monitorizata apoi in ansamblul ei pentru a valida estimarile din simularile initiale. Pentru acest jucator important in industria de materiale de constructii, provocarea principala a fost aceea de a vedea in ce masura un material traditional poate fi eficient, durabil si rentabil si, mai presus de acestea, daca este inca in masura sa aduca viata unor cladiri cu un design inovator contemporan.
Conceptul Casei E4 urmareste respectarea principiilor majore de proiectare a constructiilor performante energetic, dar, in acelasi timp, este conectat la contextul cultural si adaptat la specificul local al mediului de amplasare. In termeni de arhitectura, elementele esentiale pentru performanta energetica a cladirii reprezinta si cele mai puternice caracteristici vizuale in componentele anvelopei cladirii. Si aceste elemente sunt, de asemenea, principalii factori care poarta marcile de traditie si cultura, reprezentate de reglementarile urbanistice si particularitatile sitului. Bazat pe acest lucru, proiectul s-a axat pe abordarea contemporana a acoperisului cu sarpanta, pe o dialectica retinuta a raportului plin/gol, pe linii clare ale fatadei si un echilibru controlat de texturi si culori, atât pentru exterior cât si pentru interior.
Designul arhitectural al cladirilor cu consum aproape zero de energie (nZEB – nearly Zero Energy Building) trebuie sa tina cont in primul rând de localizarea constructiei in sit si orientarea fata de punctele cardinale si vântul predominant. Aceste decizii contribuie la geometria cladirii, precum si la distributia si proprietatile elementelor transparente sau opace ale fatadelor. Abordarea designului arhitectural al unei cladiri nZEB se concentreaza, de asemenea, pe utilizarea corecta a materialelor de constructii. Consideratiile pentru materialele utilizate au fost centrate pe trinomul materiale performante ecologice / disponibile local / cu un grad mare de reciclare.
Un sistem energetic semnificativ din punct de vedere inovativ si care a fost aplicat in premiera in proiectarea casei E4 consta in utilizarea unui perete termodinamic solar, sub forma unei variante optimizate a modelului clasic de perete de tip Trombe. Acest sistem contribuie la ventilarea naturala, incalzirea diurna iarna si racirea nocturna pe timpul verii a interiorului casei, printr-o combinatie de efect de sera si speculare a inertiei termice a blocurilor ceramice, precum si de curgeri de aer de tip tiraj.
In varianta clasica, peretele Trombe este aplicat pe peretele sudic al cladirii si este realizat din materiale cu masa termica semnificativa- caramida, beton, sau piatra, vopsite in culori inchise si acoperite spre exterior cu un panou de sticla plasat la o anumita distanta pentru a crea o cavitate de aer desfasurata mai mult pe inaltime. Cavitatea comunica cu interiorul cladirii prin doua fante amplasate, una la partea inferioara, alta la partea superioara, astfel incât stratificarea termica realizata prin efect de sera sa conduca la circulatii naturale de aer (tiraj). Ca urmare, se aspira aer din camera adiacenta pe la partea inferioara a sistemului, acesta circula prin interspatiul creat intre perete si sticla, se incalzeste si reintra prin fanta superioara in camera. Cu alte cuvinte, o parte din aerul interior este recirculat prin sistem si se incalzeste. Cercetarile aplicate in acest proiect extind utilizarea peretelui termodinamic solar la ventilarea naturala cu aer proaspat, ceea ce permite evacuarea unei calduri nedorite pe timpul verii, sau preincalzirea aerului ventilat pe timpul iernii. In casa E4, sistemul de tip Trombe este amplasat pe suprafata sudica a camerei de zi, unde incinta are inaltime pe doua niveluri, ceea ce maximizeaza atat curentii de aer cat si fluxurile termice asociate lor. eramice, precum si de curgeri de aer de tip tiraj.
Sistemul de profile din aluminiu Metra Poliedra Sky 50 a constituit una din componentele peretelui Trombe. Astfel, peretele cortina coplanar a fost configurat cu ochiuri fixe si deschideri automatizate, culoare RAL 7016. In ceea ce priveste sticla s-a optat pentru geam float securizat 10 mm, clar, transparent.
Cu un design contemporan si o tehnologie avansata, sistemele profilate METRA Poliedra Sky 50 pentru fatade continue sunt aplicabile si adaptabile oricarui tip de proiect arhitectural. Acestea au fost create intr-un mod inovator, astfel incat permit obtinerea formelor geometrice din ce in ce mai complexe in combinatie cu sticla, piatra, lemnul si materialele compozite. Pe langa aspectul estetic si modern care se poate personaliza in functie de proiect, sistemele profilate Poliedra Sky 50 prezinta o serie de avantaje: structura de sprijin usoara, izolare acustica si termica, finisare anti-zgarieturi cu auto-curatare si integrarea tuturor deschiderilor batante din seria Metra.
Compania Leykom, Partener oficial METRA in Romania, asigura prin intermediul echipei sale de specialisti un pachet de consultanta completa din faza de proiectare pana la executarea lucrarii, ce include specificatii pentru caietele de sarcini,detalii CAD, oferta tehnica si comerciala dedicata proiectului, manual de instalare corecta a tamplariei si recomandarea unor parteneri de montaj atestati.
Pentru informatii suplimentare va invitam sa accesati website-ul www.leykom.ro sau sa ne contactati la adresa de e-mail info@leykom.ro.
Design Team
Project manager:
WIENERBERGER - Ing. Iulian Cuta
Eficienta energetica si fezabilitate economica:
AAEC - Profesor. Dr. Ing. Emilia-Cerna Mladin
Echipa de proiect:
TECTO ARHITECTURA - Arh. Sergiu-Catalin Petrea, Arh. Cristina Petrea, Arh. Sabrina Ene, Ing. Carmen Balint, Ing. Andreea Licsandru, Ing. Alexandru Canghizer, Ing. Cristian Ghituleasca, Ing. Mihaela Apostol
Consultanata Sisteme energetice:
BAVARIA ECOSYSTEM - Ing. Kurt Theiss
Consultanta Sisteme Tamplarie aluminiu METRA – arh. Irina-Maria Ivan
Obiectul este ascuns