Altfel de ghivece
Li se spune terariumuri pentru plante, dar joaca aproximativ acelasi rol ca ghivecele, de suporturi pentru diverse plante decorative. Partea si mai buna este ca sub sticla se pot crea adevarate peisaje in miniatura, care sa reproduca fidel spatii naturale si gradini diverse. Plantele suculente si ferigile sunt cele mai potrivite pentru asemenea aranjamente.
Cultivarea plantelor sub sticla creeaza o atmosfera mai speciala in interiorul vasului, adica un climat asemanator celui de sera. De aceea, o gradina sub sticla, oricat ar fi ea de mica, cere un pic de studiu si practica, mai intai intr-un vas mic, cu plante pe care le cunoasteti.
Condensarea apei evaporate pe peretii vasului si refolosirea ei partiala, aerisirea si procesul de fotosinteza creeaza specificul terariumurilor: ele reproduc o parte din mediul natural nu doar estetic, ci si biologic, creand un adevarat ecosistem ce poate fi ingrijit si studiat…
Miza crearii si mentinerii unui terarium este, astfel, mult mai importanta decat simpla cultivare a unor flori: gradinarul de terariumuri este si un decorator, si un naturalist in acelasi timp. Reproducerea unei portiuni din mediul natural se poate face in multe feluri: un mini-desert cu cactusi, un colt de padure cu ferigi, crengi si bolovani, o gradina exotica etc. Decorativ, efectul este, iata, cu totul deosebit, iar aceasta si gratie vaselor originale in care au fost adapostite plantele.