Amenajarea unei biblioteci. Idei pentru iubitorii de cărți
In ciuda faptului ca traim in epoca digitala, in timpurile in care se renunta usor la o carte tiparita in favoarea unui document online, totusi, nimic nu se compara cu experienta de a mai citi o carte cu pagini reale si miros familiar de hartie si cerneala. Acasa, bibliotecile si colturile de lectura special amenajate inca isi mai pastreaza popularitatea, fie ca vorbim doar de design, fie ca multi dintre noi suntem inca pasionati sa citim.
O biblioteca mare intr-o locuinta, care se intinde pe mai multi pereti, poate avea un impact deosebit, atat pentru porprietarii locuintei, cat si pentru vizitatori. O amenajare corecta ii va permite proprietarului sa se scufunde in informatii ori de cate ori simte nevoie, imbunatatindu-i vizibil starea de spirit. Stim deja ca cititul este un mod de relaxare si odihna atat pentru minte cat si pentru suflet, care nu poate fi comparat cu alte activitati.
Pentru ca vorbim despre amenajari, iata cateva stiluri diferite de camere de zi ce dispun de bibilioteci imense ori de locuri special amenajate pentru iubitorii de carti.
Zona de living este un loc perfect pentru a instala o biblioteca. Suficient de inalta, daca spatiul iti permite si te numeri printre vizibilii pasionati de carti, poti transforma living-ul chiar intr-o adevarata biblioteca. Poti crea trepte care te vor duce tot mai sus, catre cat mai multe carti. Asezate in ordinea domeniului din care fac parte, pentru a-ti fi mai usor atunci cand cauti o carte de istorie, spre exemplu, biblioteca la domiciliu poate fi un spatiu deschis utilizat si de catre prietenii care iti trec pragul.
Ramanem tot in zona de living, camera care, este facuta special pentru relaxare dupa o zi lunga si obositoare la birou sau intr-un weekend in care simti nevoia doar sa lenevesti. Pentru a face incaperea una cat mai relaxanta, ai nevoie de o canapea care sa corespunda nevoilor tale. Si pentru a nu ocupa prea mult din spatiu, poti aduce o canapea la o distanta mica de perete, pentru a crea suficient loc si in spate pentru un set de rafturi. Rafturile inguste cu carti nu vor cauza o diminuare a spatiului, ci din contra, ii va oferi acestuia mai multa luminozitate si vizibilitate.
O biblioteca poate fi construita si de catre specialistii in domeniu, designeri de interior, arhitecti. Poti alege un spatiu special pentru asta, o camera intreaga care, ulterior, sa fie plina numai de carti. Nu uita ca ai nevoie de scara bibliotecarilor pentru acele rafturi inalte de perete.
Pentru a scoate din banal obisnuita biblioteca apeleaza si la cateva trucuri. Adauga opera de arta prin intermediul tablourilor pe care le poti aseza oriunde in biblioteca. Poti agata o colectie de arta tiparita pe marginea exterioara a rafturilor pentru a crea un aspect nou. Aceasta optiune iti permite, de asemenea, sa te bucuri de galeria de arta fara sa compromiti spatiul de stocare destinat cartilor, deoarece mai poti gazdui multe dintre carti in spatele tablourilor.
Multi dintre voi veti spune ca nu aveti suficient loc la dispozitie in camera de zi pentru o biblioteca mare, pe un intreg perete sau chiar mai mult, dar inainte de toate, trebuie luat in considerare fiecare spatiu disponibil. Nu uita de locul disponibil de pe verticala, dar nici de locurile sau decalajele inguste, cum ar fi, ferestrele. Toate acestea pot oferi un spatiu mai amplu de depozitare pentru cartile tale.
Sa nu uitam si de faptul ca o biblioteca poate fi personalizata dupa bunul plac. Nu este musai sa detina doar carti. In rafturile bibliotecii poti plasa si diferite accesorii precum pahare, vaze pentru flori, vase sau diferite accesorii. Lampile de masa amplasate strategic aduc luminozitate si creaza diverse locuri pentru citire. O biblioteca bogata ofera profunzime, interes zi caldura unei camere simple. Cartile, creaza un perete frumos, asa cum o fac tapetul sau panourile din lemn, avand in acelasi timp avantajul de a fi utile.
Descopera mai jos si cateva fotografii care pot reprezenta o sursa de inspiratie in amenajarea noii tale biblioteci!