Primul hotel imprimat 3D din lume se construiește în deșert
Primul hotel din lume construit cu imprimanta 3D prinde contur în deșertul texan.
Proiectul El Cosmico este dezvoltat de ICON, lider în domeniul construcțiilor imprimate 3D, în colaborare cu Bjarke Ingels Group (BIG), la periferia orașului Marfa din Texas, SUA.
Proiectul, care va include zone de camping, case de vacanță și câteva locuințe permanente, presupune extinderea hotelului El Cosmico deja existent pe o suprafață de peste 24 de hectare.
„Designul nostru pentru noul El Cosmico este o conversație între trecutul și viitorul El Cosmico. Prin testarea limitelor geometrice ale construcțiilor 3D tipărite de ICON, am imaginat structuri fluide, curbilinii, care se bucură de libertatea formei în deșertul gol. Folosind nisipul, solurile și culorile terroir-ului ca mediu de imprimare, formele circulare par să se nască din chiar pământul pe care stau. Suntem onorați să ne alăturăm lui Liz Lambert (fondatoarei El Cosmico) în reimaginarea luxului din deșert ca ceva distilat la forma sa cea mai pură: brut, sincer și în armonie cu mediul înconjurător”, explică Bjarke Ingels.
Procesul de construcție, aflat în plină desfășurare, folosește sistemul de imprimare 3D Vulcan al Icon, care constă în imprimante 3D mari, supravegheate de operatori umani. Fiecare imprimantă extrudează un amestec patentat asemănător cimentului, numit Lavacrete, printr-o duză, în straturi, pentru a construi structurile de bază ale clădirilor. Odată finalizat procesul de imprimare, adăugarea acoperișurilor, a instalațiilor electrice, a ferestrelor și a altor elemente va reveni în sarcina muncitorilor. Vor fi construite prin această metodă 43 de unități de cazare noi și 18 locuințe.
Lucrările urmează să fie finalizate până în 2026.
Înființată în 2018, ICON a realizat până în prezent peste 100 de case imprimate 3D în Statele Unite și în Mexic.
Printre avantajele pe care pereții imprimați 3D le prezintă se numără o mai bună rezistență și proprietăți superioare de izolare termică și fonică, precum și o flexibilitate mai mare în ceea ce privește posibilitățile de design.
Cu toate acestea, adoptarea tehnologiei la scară largă este în continuare condiționată de costurile sale mai ridicate în comparație cu metodele convenționale de construcție.