Primul cartier de case printate 3D din lume prinde contur (Foto)
Dezvoltatorii spera sa construiasca pana la sfarsitul anului viitor 50 de astfel de case, care sa inlocuiasca locuintele improvizate din lemn si din alte materiale avute la indemana de familiile care traiesc in aceasta regiune. Dat fiind faptul ca zona este una seismica, predispusa la inundatii, s-a urmarit in mod special ca viitoarele case sa fie rezistente la cutremure si sa faca fata ploilor abundente.
In spatele proiectului se afla ONG-ul New Story, care a construit de la infiintare, in 2014, peste 2.700 de locuinte in America de Sud si in Mexic. Acesta este insa primul proiect imobiliar dezvoltat cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D si a fost realizat in parteneriat cu ICON, compania care a dezvoltat echipamentul robotic folosit pentru construirea caselor. In proiect este implicat si ONG-ul local ÉCHALE - acesta gaseste familii in nevoie care sa locuiasca in noile case. Beneficiarii participa si ei la procesul de design.
Imprimanta inalta de 10 metri produce un amestec de beton care se intareste pe masura ce se usuca, construind peretii strat cu strat. Doua case pot fi construite simultan in numai 24 de ore, dispuse pe parcursul mai multor zile, de doua ori mai putin comparativ cu timpul de care New Story are nevoie pentru a construi o locuinta prin metode traditionale. Numita Vulcan II, imprimanta a fost construita de ICON, o companie din domeniul tehnologiei cu sediul in Austin, fiind rezultatul a trei ani de experimente. Masinaria poate construi doua case de 46 de metri patrati in acelasi timp sau una singura de 185 de metri patrati.
Acest amestec de beton este mai puternic decat betonul obisnuit, iar fundatia este consolidata astfel incat sa reziste la activitatea seismica specifica regiunii.
Casele au acoperis plat si pereti curbati, iar pe suprafata de 46 de metri patrati au fost amenajate doua dormitoare, un living, o baie si o bucatarie. Fiecare familie va suporta o parte de costuri, intre 20% si 30% din venit, unul dintre motive fiind acela de a dobandi prin aceasta un sentiment al proprietatii.
Foto: New Story