Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Amenajarea unei bucatarii mici

Amenajarea unei bucatarii mici

Date fiind functiile importante si numeroase pe care le indeplineste in orice camin o bucatarie, acest spatiu ar trebui sa fie suficient de incapator pentru a ne permite o organizare ca la carte. Din nefericire, multe dintre bucatariile de bloc, in special cele din garsoniere, au un spatiu limitat si adesea chiar cu forme dificil de mobilat. Aceasta nu inseamna ca nu avem posibilitatea sa facem mai mult in acest perimetru, chiar folosind mai putine resurse.




Asa cum ati avut ocazia sa cititi intr-un material mai amplu publicat recent, Amenajarea functionala a unei bucatarii este strans legata de toate ciclurile care implica alimentatia, de la depozitarea si prepararea mancarii, pana la consumul ei. In tot acest proces, regulile ergonomice spun ca miscarile oamenilor prin bucatarie trebuie sa poata fi confortabile, desfasurate pe o directie de lucru, iar cazurile ideale prezentate in articol implica o serie de spatii de depozitare si accesorii.


Cum reusim insa sa respectam toate aceste indicatii folosind spatiul la maxim si implicand cat mai putin mobilier?


Chicinete si bucatarii confort trei

In afara de faptul ca intr-o bucatarie de cam 1,5 x 2 metri o masa nu prea poate fi luata in calcul, una dintre problemele majore o reprezinta si lipsa spatiului pentru o combina frigorifica. In perimetrul unei chicinete poti doar sa insiri, pe peretele lung, de preferat de la stanga la dreapta: chiuveta dubla (cu un uscator pe stanga si o cuva pe dreapta), un blat de lucru de macar 60 cm si aragazul, spatiul din fata intregului banc de lucru fiind absolut necesar pentru miscarile unei persoane obisnuite, care gateste. Dar si desfasurarea de la dreapta la stanga e valabila, in caz ca planul aparatamentului are tevile de alimentare cu apa, respective gaze in alte pozitii. Din fericire, exista niste spatiu si pe verticala, deasupra si dedesubtul chiuvetei si a blatului, aici putand fi pozitionate niste spatii de depozitare. Problema o va reprezenta nu atat pozitionarea, cat formarea obisnuitei de a mentine la minim resursele necesare lucrului si pastrarea curateniei: fara vesela in exces, fara accesorii complexe, ci doar strictul necesar, in asa fel incat totul sa poata fi organizat riguros si cu usurinta.


Ca sa nu fiti silit sa puneti frigiderul in alta incapere, verificati mai intai daca se potriveste urmatoarea dispunere:

• Un frigider mic, de 85 x 50 x 50 cm

• O chiuveta cu uscator pe stanga de 90 x 50 cm

•  Un blat de lucru de 60 cm latime si 50 cm adancime

•  Un aragaz de 85 x 50 x 50


Spatiul de deasupra frigiderului se poate transforma cu ajutorul unui dulap suspendat, pe toata inaltimea, pana aproape de tavan, in zona de depozitare uscata a alimentelor, frigiderul reprezentand spatiul de depozitare umeda. Deasupra chiuvetei si blatului de lucru se pot pozitiona alte dulapuri pentru vesela, cel dintai cu sistem de scurgere pentru vasele proaspat spalate, cel de-al doilea pentru vasele mici. Dedesubtul chiuvetei se pot crea doua spatii, unul pentru depozitarea a diverse accesorii de curatenie (detergenti, saci de gunoi, pungi de pachet, folii de aluminiu etc.), respectiv unul pentru gunoi. Sub blatul de lucru se vor pastra intr-un sertar tacamurile, iar dedesubtul acestuia - recipientele mari pentru gatit (cratiti, oale, castroane grele, pentru a nu ingreuna dulapurile suspendate). Deasupra aragazului ar trebui sa fie lasat loc de hota, dar exista mobilier facut la comanda care poate incastra hota, plita si cuptorul intr-un dulap, creandu-se astfel si spatii de depozitare suplimentare. Decideti daca merita investitia.


Este posibil totusi ca organizarea amintita mai sus sa fie prea “la milimetru”. Dimensinile frigiderelor si aragazelor sunt standard si variaza cu cel mult un centimetru-doi de la o marca la alta. Asta va duce la pozitionarea chiuvetei si blatului de lucru la o inlatime egala, de 85 cm. Prin urmare puteti incastra toate suprafetele in acelasi blat, care sa mearga inclusive deasupra . E un castig important, cei cativa centimetri castigati fiind esentiali, pentru ca blatul nu trebuie sa fie lipit de aragaz. De asemenea, dulapul de sub blatul de lucru nu trebuie lipit de peretele cuptorului, ci trebuie lasati zece centimetri intre lemn (sau pal) si metal. Este evident ca probabil veti nevoiti sa intrati un pic sub limita minima de 60 cm pentru blatul de lucru. Mai e posibila si varianta folosirii unei chiuvete doar cu cuva, daca e mai important spatiul de lucru si aveti un sistem de scurgere a vaselor deasupra ei. Totusi, ganditi-va la cat de mult gatiti si la propriile obiceiuri culinare, pentru ca si legumele au nevoie sa fie spalate si curatate in intregul proces, iar uscatorul e adesea folosit si in acest sens.


Daca vreti sa inghesuiti aici si spatiul de luat masa si preferati sa evitati mersul in alta camera, e o singura solutie: o masa plianta, de maxim 50 cm adancime si minim 60 cm lungime, montata pe peretele opus, cu doua scaune pliante. Acestea trebuie stranse imediat dupa ce le-ati folosit.  Tineti servetele si lucruri de care aveti nevoie pe masa intr-un raft ingust, suspendat deasupra mesei. Teoretic, spatiul ramas intre blatul de lucru si masa extinsa va fi foarte ingust, de cam 40 centimetri, ceea ce va impiedica orice alte miscari firesti prin bucatarie in timpul luarii mesei si ii va permite sa “se strecoare” doar unei persoane suple (si ea stanjenita in deplasare). Nu este recomandabil, asadar, chiar daca nu e nici imposibil. O alta varianta posibila, dar care la randul ei are dezavantaje, chiar mai multe, este sa dati jos peretele opus, transformandu-l intr-un bar si tot spatiul sa devina astfel o bucatarie deschisa. Conteaza desigur si pozitionarea usii. Probabil ca veti decide, insa, ca cea mai buna solutie este sa luati masa in camera de zi, iar bucataria sa indeplineasca doar functiuni limitate: sa fie spatiul de depozitare, preparare si incalzire a mancarii, nu si al consumarii acesteia


Bucatarii de 4 -5 metri patrati. In functie de forma lor, respectati aceleasi principii de organizare: insiruiti, de preferat pe doi pereti in unghi drept, zona de depozitare uscata sau/si umeda a alimentelor, apoi zona de spalat cu tot cu spatiul pentru resturi de dedesubtul ei, blatul de lucru si in final zona de gatit. Pozitionati spatiile de depozitare a accesoriilor, tacamurilor, veselei, la indemana, in functie de cum deservesc acestea fiecare actiune in parte. De pereferat in bucatariile mici este sa folositi un mobilier cat mai compact, calculat la milimetru si care sa creeze spatii de depozitare chiar si in perimetre inguste. Respectati blatul de lucru de minim 60 cm latime si 50 cm adancime si pozitionarea nivelului acestuia la 85 cm inaltime.


Atentie! Cea mai mare problema la pozitionarea frigiderului o constituie tevile de alimentare cu apa si gaze, dificil de schimbat. In bucatariile mici acestea se afla in extermitatile incaperii si, desigur, instinctiv chiar, nimanui nu ii vine sa puna frigiderul la mijloc, intre chiuveta si aragaz. Si este corect. De aceea, multi proprietari de garsoniere, care isi doresc de fapt o combina frigorifica, nu un frigider marunt, isi pozitioneaza obiectul pe hol, ba chiar pe un balcon inchis (atentie in acest caz sa nu bata lumina soarelui pe el).

Din pacate nu e recomandabila aducerea curentului electric (frigider) in apropierea apei (chiuveta), dar nici celelalte combinatii. este recomandata o izolare a spatiilor intre ele, pentru a pastra specificul alimentarii fara riscuri. Daca nu aveti cu nici un chip loc sa izolati cablurile de curent electric de cele care aprovizioneaza chiuveta cu apa, ramaneti la varianta “alta incapare”.


Produse recomandate pentru amenajari de bucatarii

Obiectul este ascuns

Obiectul este ascuns

Obiectul este ascuns

Obiectul este ascuns

Obiectul este ascuns

Obiectul este ascuns

Amenajarea unei bucatarii mici

Alege cu grija produsele de curatat si mobilierul din locuinta ta

 

Alti factori poluanti ai aerului din locuinta ta sunt compusii organici volatili, ca formaldehida, de exemplu, care pot proveni din:

  • materialele din care este construita casa;
  • mobila pe care o ai in casa sau covoare, carpete, cuverturi;
  • anumite deodorante de camera sau chiar de corp;
  • unele produse de curatat.

Potrivit EPA, concentratia compusilor organici volatili poate fi de pana la 10 ori mai mare in aerul din spatiile inchise decat in mediul extern, insa, daca tii cont de anumite recomandari ale specialistilor, cum sunt si cele de mai jos, poti reduce semnificativ prezenta lor in locuinta ta:

  • foloseste ventilatoare, deschide ferestrele ori de cate ori utilizezi produse pentru curatare;
  • alege cu grija mobilierul si produsele de curatat, asigurandu-te ca materialele din care sunt realizate ori substantele pe care le contin nu sunt toxice; este indicat sa te indrepti catre produse cat mai naturale;
  • nu depozita la intamplare recipientele in care tii vopsele, solventi;
  • citeste cu atentie instructiunile de folosire pentru toate produsele, indiferent ca este vorba despre mentinerea unui miros placut in casa, ingrijirea corporala sau make-up.

 

    Cum tii sub control factorii poluanti care vin din afara locuintei tale


    Monoxidul de carbon, dioxidul de azot, particulele in suspensie sunt doar cativa dintre factorii poluanti din mediul extern care patrund inevitabil si in locuinta ta. Principalele modalitati de a-i combate sunt sa montezi senzori pentru detectarea lor, sa folosesti corect aparatele de aer conditionat, purificatoare sau dezumidificatoare, pentru ca acestea sa poata absorbi eficient particulele nocive din aer, sa le filtreze si sa igienizeze aerul pe care il elimina inapoi in atmosfera. 

    Retine ca, pentru ca toate aceste aparate sa actioneze eficient, este esential sa le igienizezi si sa le schimbi filtrele din cand in cand. De asemenea, inainte de a alege un anume model, este bine sa te consulti cu specialistii in domeniu si sa alegi produsele care raspund cel mai bine nevoilor tale. 

    Alergenii, produsele de combustie, radonul, substantele volatile din anumite produse de curatat, precum si monoxidul de carbon ori particulele in suspensie din mediul extern sunt unele dintre principalele cauze ale poluarii aerului din locuinta ta. Toti acesti factori actioneaza tacut, fara sa-ti dai seama, si pot afecta sanatatea ta si a celor dragi. Prin urmare, este foarte important sa iei masuri eficiente de combatare a acestora, cum sunt si cele de mai sus.


    Sursa foto: Shutterstock

    Sursa: https://alecoair.ro/blog/factorii-care-polueaza-aerul-din-casa-fara-sa-iti-dai-seama-metode-de-combatere-la-indemana-ta-> Intra sa afli mai multe informatii si alte articole interesante


Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.