Amenajarea unui dormitor la subsol - sfaturi şi idei
Fie de nevoie, fie pentru ca preferi, poti ajunge la un moment dat sa te gandesti ca subsolul casei tale poate fi mai mult decat un beci sau un spatiu de depozitare. Daca esti pus in situatia de a face o reconversie a subsolului, porneste la drum asigurandu-te ca urmatoarele cerinte sunt respectate cu strictete: termoizolatia, hidroizolatia, izolatia fonica, ventilatia, caile de acces. Abia dupa asta te poti gandi la partea estetica a amenajarii, stiind ca subsolul va fi cat se poate de confortabil.
Una din functiunile pe care curajosii care aleg sa faca reconversia subsolului o aleg este dormitorul. Motivul? Living-ul ar trebui sa fie o incapere usor accesibila, iar bucataria la subsol ar putea face ca transportul mancarii catre locul de luat masa sa devina o corvoada. Un dormitor la subsol poate deveni un loc linistit unde sa te poti retrage tu sau unde iti poti caza oaspetii ce raman peste noapte.
Hidroizolatia
Ultimul lucru pe care ti-l doresti ar fi un dormitor friguros, cu umiditate ridicata si unde sa poti auzi tot ce se intampla in restul casei. Umiditatea acumulata cu timpul in ziduri este deseori problema principala la subsoluri, putand afecta nu doar sanatatea, ci si finisajele folosite la pereti si pardoseala si mobilierul. Este foarte important sa gasesti sursa de unde incep problemele, deoarece o reparatie superficiala va duce, mai mult ca sigur, la reaparitia umiditatii.
Va trebui sa aplici materialele hidroizolante direct peste pereti si pardoseala (vorbim despre hidroizolatii lichide, membrane, carton asfaltat/bitumat si, respectiv, sape hidroizolante). Se recomanda mai multe straturi pentru a putea face fata presiunii hidrostatice ridicate.
Termoizolatia si izolatia fonica
Pe timp de vara subsolul cel racoros poate fi un loc ideal in care te relaxezi, insa pe timpul iernii acesta ar fi un disconfort major. Termoizoleaza eficient atat peretii, cat si pardoseala, si pentru a te asigura ca zgomotele din casa nu ajung la tine, ofera izolatie acustica si tavanului.
Caile de acces
Gandul de a fi blocat sub casa nu e pe placul nimanui. Inainte de a incepe reconversia subsolului, este prioritar sa verifici cu autoritatile care sunt cerintele pentru iesiri de urgenta, in caz de incendiu si nu numai. Te poti gandi la ferestre orizontale si la ferestre cu oberlihturi care, pe langa scopul utilitar, iti vor deschide amenajarea.
Si acum haide sa vedem cateva trucuri de amenajare:
O culoare calda pentru pereti
Cu siguranta ca si in subsolul tau lumina naturala ajunge greu. Compenseaza lipsa acesteia prin vopsirea peretilor intr-o culoare calda si deschisa, care te va ajuta sa te relaxezi mai bine in dormitor.
Finisajul pardoselii
La subsoluri nu se recomanda pardoselile din lemn masiv pentru ca exista riscul ca variatiile de temperatura si umiditatea (in caz ca reapare) sa deterioreze lemnul. Pardoselile laminate, gresiile si mochetele sunt sugestii potrivite. In plus, te poti folosi si de covoare ca diferite accente in amenajare - evita, totusi, lana.
Surse de lumina diverse si numeroase
Creeaza atmosfera potrivita folosindu-te de mai multe surse de lumina. Lumina ambientala te ajuta sa pui in evidenta anumite detalii din amenajare. Foloseste-te de lampadare si lampi verticale pentru a crea jocuri de umbre pe pereti. Retine ca, din cauza tavanului jos, vei fi probabil nevoit sa apelezi la corpuri de iluminat incastrate - fie in mobilier, fie in tavan.
Atentie la unde amplasezi mobilierul
Ne referim, desigur, la compozitia amenajarii tale, adica la unde amplasezi piesele de mobilier. Aseaza-ti patul in dreptul unuia dintre peretii interiori, deoarece peretii exteriori isi pot schimba temperatura, deci risti ca pe timpul iernii sa iti fie racoare cand stai in pat.
Trucuri pentru subsoluri mici
In vreme ce unele subsoluri sunt suficient de mari pentru a adaposti atat un dormitor, cat si o baie, altele au dimensiuni reduse. Asadar, va trebui sa te folosesti de tot ce poti pentru a face ca dormitorul sa para mai spatios si, uneori, mai inalt. Pe langa culorile deschise in amenajare, poti folosi un tapet cu dungi verticale pentru unul dintre pereti, pentru iluzia optica a unei camere mai inalte. Nu uita nici de oglinzi - reflectiile dau complexitate vizuala.