Amenajari interioare: beneficiile pietrei naturale
Despre avantajele pe care le prezinta piatra naturala in comparatie cu alte materiale comune folosite in constructii si in finisaje s-au spus, de-a lungul timpului, foarte multe lucruri. Comparatiile de pret, duritate, longevitate, estetica sau rafinament au fost insa dintotdeauna de partea materialelor organice precum marmura, ardezia, travertinul sau granitul.
Multi ar fi tentati sa spuna ca astfel de materiale nu se preteaza la amenajarea locuintelor obisnuite din blocuri, ci doar la case si totodata ca investitia pentru astfel de amenajari este una destul de consistenta si pe care nu si-o poate permite proprietarul de rand. Tot mai multi cumparatori demonstreaza insa ca lucrurile stau diferit. In vreme ce preturile materialelor naturale difera tot mai putin de cele ale gresiei si faiantei turnate, duritatea si rezistenta in timp a acesteia face ca investitia sa fie amortizata in timp, prin longevitate si pastrarea tuturor calitatilor initiale.
Perete baie placat cu ardezie multicolora (finisaj antichizat) si zona de dus din travertin
Avantajele pietrei naturale nu se limiteaza insa aici. Iata doar cateva dintre aspectele cele mai importante care iti vor demonstra ca, in ceea ce priveste amenajarea si realizarea finisajelor unei locuinte, astfel de materiale sunt cele mai potrivite din numeroase puncte de vedere:
Piatra naturala este o investitie pe termen lung
Chiar daca pretul, raportat la suprafata, este usor mai ridicat in cazul pietrei naturale decat in cel al folosirii unor materiale comune precum gresia si faianta, acesta se amortizeaza in timp prin rezistenta si durabilitate. In vreme ce materialele ceramice folosite pentru realizarea finisajelor in locuinte rezista intre 7 si 10 ani, piatra naturala isi poate pastra aspectul pana la 50 de ani. Astfel, daca iti vei dori vreodata sa iti vinzi locuinta, valoarea acesteia nu va scadea din pricina finisajelor deteriorate. In plus, daca ti-ai propus sa construiesti ceva durabil, care sa poata fi lasat mostenire urmasilor tai, poti fi sigur/a ca piatra naturala este cea mai buna optiune pentru constructii si finisaje longevive si rezistente.
Spre deosebire de alte materiale, piatra naturala nu are varsta
In afara durabilitatii si a rezistentei care au consacrat-o, piatra naturala este un material atipic, fara varsta, si atunci cand vine vorba despre trenduri in ceea ce priveste amenajarile interioare si exterioare. Daca gresia si faianta devin tot mai perisabile din punct de vedere al modei, piatra naturala isi pastreaza statutul de secole intregi. Fiind vorba de texturi naturale, variantele de piatra naturala nu se pot demoda, ele fiind de ani buni in preferintele designerilor de interior si ale arhitectilor. Folosita inca din Antichitate, aceasta este in continuare o optiune eleganta si rafinata atunci cand vine vorba despre trenduri in amenajari.
Detaliu perete placat cu travertin
Piatra naturala poate fi reconditionata fara prea mari eforturi
Indiferent daca optezi pentru roca slefuita si polisata sau pentru o piatra naturala mata, trebuie sa stii ca reconditionarea acesteia iti va fi la incemana oricand. In vreme ce gresia si faianta isi pierd din stralucire in timp si acest lucru este ireversibil, piatra naturala poate fi refinisata de mai multe ori, in functie de grosimea pe care o are, recapatandu-si astfel stralucirea si frumusetea. In plus, o alta problema pe care o prezinta materialele comune realizate din ceramica sau sticla o reprezinta pierderea sau estomparea culorilor. Aceasta problema nu este insa si una a pietrei naturale, care are aceeasi nuanta pe toata grosimea placilor.
Ingrijirea suprafetelor din piatra naturala este acum mai facila
Daca la inceputurile folosirii pietrei naturale in constructii si amenajari ingrijirea acesteia era anevoioasa, in prezent acest lucru nu mai reprezinta o problema.
Matuirea si impregnarea petelor erau dezavantaje comune pana la aparitia detergentilor speciali si a produselor de ingrijire pentru piatra naturala. Acum exista produse care impermeabilizeaza suprafetele si care nu permit grasimilor sau lichidelor colorate sa patrunda in profunzimea porilor rocii naturale. Aceste produse sunt la indemana atat in ceea ce priveste prezenta lor pe piata, in magazinele specializate, cat si in ceea ce priveste costurile. Impermeabilizarea rocii naturale poate si ar trebui sa fie repetata la intervale regulate de 6 - 12 luni, in functie de conditiile la care sunt expuse suprafetele. Prin acest proces, porii marmurei, ai granitului, ai ardeziei, ai travertinului sau ai altor roci folosite in constructii si amenajari pot fi sigilati astfel incat sa nu mai permita patarea in profunzime. In plus, detergentii speciali sunt si ei la fel de usor de gasit in zilele noastre si asigura o curatare perfecta a suprafetelor acoperite cu piatra naturala, fara a ataca smaltul acesteia si fara a o deteriora.