Amenajari open-space sau amenajari clasice? Argumente pro si contra pentru fiecare
Cand vorbim despre planuri de amenajare, vorbim despre alegeri care influenteaza fiecare aspect al vietii la interior, de la costuri si pana la camerele in care alegi sa-ti petreci cel mai mult timp. Daca o amenajare in plan deschis iti da impresia ca granitele intre spatii s-au spulberat, amenajarile in plan inchis te fac, pe de alta parte, sa simti ca intimitatea unor activitati este pe deplin respectata. Exista atat plusuri cat si minusuri de ambele parti, deci trebuie sa fii sigur ca alegerea ta nu iti creeaza niciun disconfort.
Planurile caselor au tot evoluat de-a lungul timpului. Daca in anii ’50-’60, compartimentarile stricte si decomandate erau la ordinea zilei, cu un hol central din care sa poti accesa separat fiecare functiune in parte (asa cum inca vezi astazi in multe dintre apartamentele de la bloc), incepand cu anii ’80 planurile au inceput sa se deschida, cu spatii comune pentru diferite functiuni. Peretii de compartimentare de inaltime redusa si delimitarile vizuale au permis membrilor familiei sa interactioneze chiar daca, teoretic, erau in camere diferite. Acest avantaj al libertatii de miscare a facut din interioarele tip open-space un concept inca foarte cautat chiar si in zilele noastre.
Dar ce inseamana pana la urma un plan open-space? Planurile open-space se refera la locuintele ale caror spatii comune nu sunt despartite de pereti de compartimentare. Din punct de vedere structural, greutatea etajului superior este sustinuta de grinzi cu deschidere mare, si nu de pereti. Planurile open-space sunt specifice amenajarilor moderne si se aplica doar functiunilor comune, excluzand baile, dormitoarele si birourile/ zonele de lucru.
Este important de stiut ca interioarele open-space nu inseamna ca toate incaperile sunt legate una de alta, si nici ca nu exista deloc elemente de compartimentare. Iata cele trei categorii principale de interioare deschise:
Bucatarie/ Loc de luat masa
- bucatariile impart de multe ori acelasi spatiu cu locul de luat masa; uneori, insulele de bucatarie devin un element de separatie intre cele doua spatii.
Living / Loc de luat masa
- una dintre cele mai des intalnite optiuni. De multe ori, in spatiile mici, nu exista delimitari vizuale intre zona de living si cea de luat masa. In cazul apartamentelor de la noi, locul de luat masa din living apare mai mult ca o functiune ocazionala, mai ales in cazul meselor festive.
Pro si contra planuri open-space
Ca si concept de amenajare, amenajarile open space au un impact direct asupra modului in care beneficiarii le folosesc, lasand un sentiment de confort si deschidere, predispunand la socializare si interactiune. Traficul intre functiuni se face mai usor, neexistand usi de inchis si deschis. Apoi, spatiile capata amploare, lasand impresia ca ai o casa mai mare - cu siguranta cunosti situatia in care vecinii de la bloc isi “sparg” livingul, unindu-l cu bucataria pentru mai mult spatiu. Acest avantaj isi are sensul mai ales in cazul spatiilor mici si medii. La final, mentionam ca interiorul este mai bine luminat natural astfel; neexistand delimitari, lumina patrunde mai usor in toate colturile incaperii iar asta ajuta, pana la urma, tot la iluzia de spatiu mai mare.
De partea dezavantajelor, incepem cu unul pe care la prima vedere ai putea sa-l omiti: costurile ridicate de management optim al climatului interior. Avand un plan clasic de amenajare, poti incalzi unele camere, iar pe altele le poti pastra neincalzite, economisind din costuri. Planurile open-space te pot obliga insa la un buget mai mare alocat incalzirii. Un alt dezavantaj este faptul ca pierzi spatii de depozitare, de care te-ai fi bucurat daca amenajai rafturi / etajere sau dulapuri pe peretii la care ai renuntat. Pe langa asta, planurile open-space nu sunt tocmai potrivite in caz ca vrei sa te bucuri de timp doar pentru tine sau in caz ca vrei sa lucrezi, tinzand sa ajunga spatii agitate si zgomotoase. In plus, daca planul tau deschis combina livingul si bucataria, atunci nu vei putea tine departe nici mirosurile din bucatarie.
Pro si contra planuri decomandate
Amenajarile clasice, inchise / decomandate, te ajuta in special la separarea functiilor fiecarui spatiu, asigurandu-ti astfel mai multa intimitate. Peretii de compartimentare te pot ajuta sa obtii si o amenajare mai personalizata, permitandu-ti sa decorezi mai amplu - ai mai mult loc sa iti agati colectiile pe perete sau sa iti finisezi / vopsesti peretii cat mai deosebit. Tot printr-un plan inchis te vei bucura si de mai multa ordine si curatenie: de exemplu, daca nu vrei sa speli vasele dupa masa, poti inchide usa de la bucatarie si nimeni nu va stii de ele.
Dezavantajul principal este ca functiunile mici raman mici, si asta mai ales in cazul apartamentelor de la bloc. Holurile de intrare sunt adesea spatii destul de inghesuite, unde nu patrunde lumina naturala, deci prima impresie despre locuinta ta nu este cea mai fericita. Mai mult, cu greu vei putea da acelasi aer modern si lipsit de rigiditate in planurile inchise de locuinte, acestea inscriindu-se in 90% din cazuri in tiparele clasice de amenajare.
Cum alegi planul potrivit?
Imagineaza-ti urmatorul scenariu: iti doresti foarte mult un living open-space, dar bucataria si gatitul sunt pasiunile tale principale. Seara iti inviti prietenii la cina, si te bucuri de compania lor in timp ce pregatesti felul principal. Priveste insa si cealalta parte a problemei: oare musafirii se bucura la fel de mult inconjurati de inevitabilele mirosuri de la bucatarie? Raspunsul desigur ca variaza de la caz la caz, dar ideea ramane aceeasi: fa alegerea bazandu-te pe stilul tau de viata si pe activitatile pe care le desfasori. Gandeste-te, in primul rand, unde te vei simti mai confortabil si nu uita ca investitia facuta este una de lunga durata - decizia facuta este nu doar pentru acum, ci si pentru peste cativa ani.