Andrei Șerbescu - ADNBA, București va face parte din juriul RBA 2017
Andrei Serbescu (n. 1977) a absolvit Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Bucuresti in 2002, cu medalia "Bene Merenti" (iar lucrarea sa de licenta a fost selectata ca runner-up in cadrul "RIBA President's Medals for Architectural Education 2002) si ulterior a sustinut teza de doctorat "O abordare critica a vernacularului. Despre continuitate si schimbare in spatiul romanesc, dupa 1989" (2011).
Si-a inceput activitatea didactica imediat dupa absolvirea facultatii, ramanand sa predea studentilor la atelierul de proiectare si in paralel continuandu-si studiile, atat in programele de studii aprofundate ale UAUIM, cat si in stagii de cercetare, cum ar fi cele efectuate in cadrul Oxford Brookes University, Marea Britanie (2005, 2011).
In 2003, a fondat biroul de arhitectura ADNBA impreuna cu arhitectul Adrian Untaru, celor doi alaturandu-li-se in 2009 arhitectul Bogdan Bradateanu.
Proiectele ADNBA au fost premiate de-a lungul timpului si validate international pentru modul in care interpreteaza atributele locuirii si mediaza diferitele tipologii si densitati intalnite in Bucuresti: Urban Spaces Dogarilor, de exemplu, a castigat premiul cel mare la Romanian Buildings Awards in 2016, a fost pe lista scurta a EU Prize for Contemporary Architecture – Mies Van der Rohe Award 2015 si a obtinut primul loc la “Milan Zlokovic” Award for Best Architectural Achievement in the Balkan Region in 2015, primul loc la Bienala Nationala de Arhitectura Bucuresti si primul loc la Anuala de Arhitectura Bucuresti, ambele in 2014.
Proiectele biroului au fost, de asemenea, in mare masura publicate in reviste si volume de specialitate, inclusiv in cartea „Locuind impreuna. 6 blocuri de ADNBA” (2014), ce dezbate problema locuirii colective in Bucurestiul actual. Acelasi este si subiectul instalatiei Hilariopolis, prezentate de ADNBA in cadrul celei de-a 15-a Expozitii Internationale de Arhitectura a Bienalei de la Venetia din 2016.
Expusa in Arsenale, instalatia – o macheta de mari dimensiuni, realizata in intregime din hartie – prezinta o viziune neasteptata asupra Bucurestiului si proiectelor celor de la ADNBA, printr-o punere laolalta a diverselor tipuri de cladiri (vechi si noi), strazi si fragmente de cartier, privite dinspre interior spre in afara, gest care "simbolizeaza efortul nostru zilnic de a pastra o parte din aroma orasului in care am crescut" (ADNBA). Ce este remarcabil la aceasta instalatie este faptul ca interioarele extrem de detaliate ale machetei au fost realizate impreuna cu studentii atelierelor din UAUIM, fiind o modalitate inedita de suprapunere a activitatii biroului cu cea efectuata alaturi de studenti. Asa cum declara Andrei Serbescu, “imaginatia si inocenta studentilor ma surprind si ma ajuta. Povestile si lumile proiectelor lor sunt, adesea, mult mai puternice decat arhitectura din afara scolii”.
Il putem urmari pe Andrei Serbescu in mod constant in cadrul conferintelor unde discuta despre spatiul locuit si locuire: EURAU 2016 – UAUIM, Bucuresti 2016, November Talks – TU Graz 2016, POLIMI Politecnico di Milano, 2017, sau ca membru al juriului la diverse competitii de arhitectura nationale, inclusiv la Romanian Building Awards in toamna 2017.