Anna Wendt, director BuroHappold Engineering, prezintă Louvre Abu Dhabi la conferința SHARE X
O simbioză între două dimensiuni esențiale ce aduc la viață o clădire, Louvre Abu Dhabi, reușește să se contureze ca o inovație în arhitectură precum și în sfera inginerească, dominând prin simplitatea și coerența dispunerii sale. Perceput sub amprenta unei peninsule, muzeul translează cultura arabă în elemente edificatorii acesteia, pornind de la sacralitatea relației cu apa, acoperirea tip cupolă și terminând cu transpunerea tipologică a unui oraș specific zonei prin dezvoltarea celor 55 de clădiri ce compun muzeul.
Parcursul spațial se metamorfozează astfel într-o experiență continuă, fiind amplu determinat și de jocurile de lumină realizate prin intermediul cupolei perforate. Ploaia de lumină definește un spațiu complex, seren, un microclimat autosuficient, dar care comunică cu exteriorul și este compus din elemente ce redau esența zonei.
Arhitectul câștigător al premiului Pritzker, Jean Nouvel, a căutat inspirația pentru conceptul Louvre Abu Dhabi în cultura arhitecturală tradițională arabă. Modelul complex al cupolei este rezultatul unui design geometric extrem de studiat care a implicat o colaborare strânsă între echipa de proiectare arhitecturală de la Ateliers Jean Nouvel și inginerii de structuri de la BuroHappold Engineering. Această reatribuire metaforică în arealul arhitectural a boltei cerești, domul muzeului Louvre Abu Dhabi este reprezentarea a 7850 de stele geometrizate suprapuse pe 8 layere succesive, fiecare în parte scalat și rotit. Pattern-ul specific se repetă în diferite mărimi și diferite unghiuri, dispunerea acestora conturând o succesiune a luminii și a umbrei.
Domul are diametrul de 180 de m, fiind simetric de-a lungul unei axe centralizatoare. Acesta angajează o structură triangulată pentru a realiza rigidizarea, cântărind aproximativ 7.000 de tone. Per total, acesta comprimă în jur de 10.000 de elemente individuale, susținute de patru stâlpi de suport ascunși în diferite zone ale clădirilor, pentru a materializa iluzia de levitare, valorificându-i statutul în discursul arhitectural. Considerând greutatea proprie a cupolei, realizarea palpabilă a construcției a fost o sarcină dificilă, însă a fost optimizată prin realizarea a 85 de elemente distincte ce ulterior au format un tot unitar.
Domul devine o concretizare a bivalenței nocturn - diurn, la fel ca bolta cerească. Acesta preia o dimensiune etern metamorfozabilă, gravitând din poziția unui element de protecție în fața căldurii sahariene, la o diafană expunere a unei oaze de lumină, unde relaționarea cu apa devine un element primordial. Acest microclimat reușește să asimileze elementarul dinamicii exterioare pentru a deveni o instanță de referință. Devine spectrul unei promenade urbane, un refugiu - un microclimat cu caracter de exponent cultural.
Astfel, pentru a înțelege întreaga intensitate a parcursului creator al acestui dom ce reprezintă un exponent al inovației, Anna Wendt, director BuroHappold Engeenering responsabil cu proiectele specifice fațadelor și cele multidisciplinare, va lua parte în postura de speaker la SHARE X, București. Anna a reușit de-a lungul timpului să își contureze un spectru larg de abordări în funcție de tipologia proiectului, având ca liant elemente de proiectare și inginerie, reușind să condenseze anumite atribute esențiale ale performanței.
Principiul care o ghidează este integrarea unor abordări inginerești în procesul proiectării, în dorința de a răspunde unor cerințe complexe ale mediului construit. Faptul că a avut ocazia să lucreze nu numai la nivel european, ci și la nivel internațional i-au permis o dezvoltare amplă a unui spectru larg de informații la nivel cultural, perceptiv, climatoriu, reușind să jongleze cu toți exponenții necesari conturării unui rezultat de calitate.
Proiectele sale majore din Portofoliu consituie în Muzeul Louvre, Abu Dhabi, în colaborare cu Ateliers Jean Nouvel, Totteham Hotspur Stadium, UK, în colaborare cu Populous, Banque Libano Francaise, Liban, în colaborare cu Snohetta etc. Rezultatele sale spectaculoase i-au adus diverse premii, printre care Engineer of the Year la Women in Construction Awards din anul 2016.
Evenimentul SHARE X găzduit de Radisson Blue Hotel este organizat în mod tradițional de către ABplus events în colaborare cu OAR România și UAIUM București va fi construit pe trei secțiuni: materiale inovatoare, tehnologii disruptive și arhitectura avansată a fațadelor.
Înscrierea la eveniment este deschisă. Tarifele sunt diferențiate pe categoria de vârstă: până și peste treizeci de ani. Biletele pentru eveniment se achiziționează de pe site-ul www.share-architects.com.
Evenimentul se bucură de susținerea partenerului oficial Saint Gobain, a partenerilor principali Şişecam Flat Glass, Etem Building Systems, ZUMTOBEL Group și TeraSteel, a partenerul software GRAPHISOFT, partenerului EQUITONE și a sponsorilor Adeplast, ALUPROF, Urban Landscapes Romania, Villeroy & Boch.
Partenerii media principali sunt Igloo, SpațiulConstruit.ro, Arhitext, Humans of Architecture și Consiliul Consultativ al Arhitecților din Europa Centrală și de Est.