Antropocen: Imaginile care arată impactul activității omului asupra planetei
Lucrarile adunate sub aceasta denumire vor fi expuse la toamna in cadrul unei expozitii organizate de Institutul Canadian de Fotografie al Galeriei Nationale a Canadei si de Galaria de Arta din Ontario.
Imaginile artistului canadian au evoluat odata cu tehnologia. Incepand cu 2003 s-a folosit in activitatea lui de elicoptere, iar din 2012 opereaza o drona personalizata pentru a capta dovezi de contestat ale “cicatricilor” lasate de om pe suprafata planetei - de la mine de carbune si cupru, rafinarii de titei si saline la deseurile si scurgerile rezultate de pe urma exploatarii acestora.
Printurile sale sunt mari, de 1,5 metri pe 2 metri, si trebuie sa citesti descrierea din dreptul fiecaruia pentru a intelege ce reprezinta toate acele varteje si quilt-uri colorate. Fotografiile pot fi cumparate in editii de cate trei, la un pret de 100.000 de dolari fiecare.
“Revolutia tehnica ne-a transformat intr-un virus care consuma toate organismele vii, diminuand biodiversitatea”, spune Burtynsky.
Cu toate acestea, sustine ca lucrarile sale sunt menite sa fie “revelatoare, nu acuzatoare”, peisajele surprinse de el fiind doar “consecinta a ceea ce suntem”.
Burtynsky spera ca imaginile sale, “compediu al acestei iritatii raspandite pe suprafata planetei”, sa aiba un impact inclusiv asupra generatiilor viitoare, mai putin atasate de lucrurile materiale.
Paradoxal insa, exista frumusete in aceasta apocalipsa.