Aranjamente pentru mese festive: câteva reguli de bază
Toate aranjamentele festive pentru ultimele zile din an se invart in jurul aceluiasi punct central: masa de sarbatoare. Indiferent daca ati facut sau nu alte pregatiri, indiferent daca detestati coronitele sau alte accesorii pentru restul camerelor, pentru usi si pereti, chiar daca nu ati pus instalatii cu beculete la geam, pe aceasta nu o puteti lipsi cu nici un chip de aerul festiv. Iata asadar cateva trucuri si reguli de amenajare care va vor ajuta sa faceti din decorarea mesei o adevarata arta.
Desi lasam de obicei decorarea ei tocmai la final, pregatirea ornamentelor pentru masa festiva e intotdeauna distractiva. Partea si mai simpatica este ca ii puteti implica in aranjarea ei si pe copii: impaturirea servetelelor sau aranjarea tacamurilor e la indemana pana si celui mai mic membru al familiei.
Unitate de stil si coloristica. Puteti opta pentru un decor simplu sau unul sofisticat, dar indiferent de preferinte va trebui sa fiti atenti la unitatea de stil: alegeti culoarea dominanta, pe care o va da fie fata de masa, fie nuanta accesoriilor si completati-o cu o culoare asortata sau dimpotiva contrastanta. De pilda, puteti merge pe verde si portocaliu, sau la fel de bine pe clasicele verde si rosu. Nici argintiu/alb completat de verde nu este o idee rea, dar daca va plac servetele multicolore sau farfuriile curcubeutice, nu este cazul sa le scoateti si de data aceasta pe masa.
Ganditi o tematica a felurilor si de aici porniti la aranjarea mesei festive. Daca va plac mancarurile traditionale, puteti opta pentru un stil rustic si folosi chiar farfurii de lut si servete traditionale. Daca optati pentru mancaruri fine, rafinate, scoateti setul de vesela care sa se afle la inaltimea a ceea ce puneti in farfurie. Daca mare parte a felurilor vor fi servite la modul bufet suedez, pentru ca doriti sa lasati mai mult spatiu pentru dans si doar friptura va fi servita la masa, nu va lasati cu nici un chip tentati de ideea de a folosi farfurii de plastic sau de carton, refolosibile: oferiti farfurii mici si medii, simple, dar din portelan. La fel, folositi tacamuri metalice. Lemnul, yena si sticla, alte vase de metal (cum ar fi pentru sampanie) sunt potrivite doar daca tema principala o permite si, desigur, pe post de platouri pentru felurile principale.
Ornamente putine. Pentru ca masa e totusi locul pe care aveti nevoie de spatiu pentru farfurii, platouri, pahare, tacamuri, prea multe ornamente cu siguranta o vor incarca si va vor incurca. Optati pentru un singur element central (de exemplu: o coronita de brad, un vas cu globuri, un potpuriu de plante, conuri si fructe de sezon) si, in functie de cat de simplu sau sofisticat vreti decorul, adaugati alte elemente in dreptul fiecarui oaspete: de la etichete si ravase, pana la mici cadouri sau decoratiuni asortate cu elementul central. Nu uitati insa ca lumanarile vor face tot farmecul acestei mese, asa ca folositi-le din plin.
Bune maniere. Cateva reguli de aranjare a mesei ca la carte trebuie respectate macar de data aceasta: folositi o farfurie de baza, pe care o veti pastra ca suport, aducand mereu peste ea o alta farfurie, cea cu felul care se serveste in acel moment. Puneti in dreapta cutitele si in stanga furculitele, iar linguritele orizontal, in fata farfuriei. Nu uitati sa le aranajati din exterior spre interior, in ordinea in care vor fi folosite. Puneti de la inceput pe masa macar un pahar de vin si unul de apa, dar puteti pune unele si pentru bauturile aperitive. Restul de pahare le veti completa pe masura ce sosesc invitatii, in functie de preferintele lor: poate doresc cocktailuri, sucuri, ceaiuri, iar fiecare dintre acestea va fi servit in recipientul potrivit.
Seturi de vesela si tacamuri complete. Va vor ajuta la o servirea impecabila: scoateti pe masa toate platourile, sosierele, suporturile de servetele si alte accesorii cu care au venit seturile de vesela. Folositi seturi de tacamuri complete si la fel seturi de pahare cu aspect unitar. Daca e cazul, supliniti cel mult cu vase de sticla transparente, in care aduceti felurile principale. La fel, este de dorit ca fata de masa si servetele sa faca parte din acelasi set, iar daca nu se poate, macar pastrati unitatea texturilor si a materialelor.
Impecabil, fara pete. Evident ca fata de masa si tot ce puneti pe ea va trebui sa fie impecabil, dar acordati si veselei, paharelor si tacamurilor o atentie deosebita de data aceasta. Spalati-le din timp si nu le lasati la scurs, ci stergeti-le cu o carpa, pentru a indeparta orice semne sau pete pe care le poate lasa apa de la robinet. In fond, e o zi sau o seara cu totul speciala!
Software HADA DSP Manager - Intreaga gama dispune de functionalitati DSP pentru procesarea semnalelor de intrare si iesire, configurabile prin software-ul Ecler HADA DSP Manager, incluzand EQ, HPF, LPF, compresor pe intrari si iesiri, delay, limiter, mixer matrice 4 x 4 pentru gestionarea semnalelor si salvarea sau incarcarea preset-urilor.