Arhitectul Alejandro Aravena este laureatul prestigiosului Premiu Pritzker 2016
Cea de-a 41-a editie a decernarii Premiului Pritzker va avea loc pe 4 aprilie 2016, la Sediul Central al Natiunilor Unite din New York. Aravena isi va ridica atunci premiul: o medalie de bronz si suma de 100,000 de dolari. Insa bineinteles ca nu valoarea materiala este prioritara cand vine vorba despre Premiul Pritzker; recompensa vizeaza contributia la dezvoltarea mediului construit si umanitatii prin intermediul viziunii si implicarii unor talentati arhitecti. Fondat in 1979 de antreprenorul american Jay A. Pritzker si sponsorizat anual de Fundatia Hyatt, Premiul Pritzker a ajuns, de-a lungul timpului, sa fie considerat si adesea apreciat ca “Premiul Nobel al arhitecturii”. Numele laureatilor anteriori vorbesc de la sine: Richard Meier, Oscar Niemeyer, Frank Gehry, Renzo Piano, Jean Nouvel, Zaha Hadid, si lista bineinteles continua.
Cat despre laureatul de anul acesta, cuvintele lui Tom Pritzker (presedintele Fundatiei Hyatt) evoca perfect motivul decernarii: “Juratii au ales un arhitect care ne face sa intelegem intr-un mod mai profund ce inseamna cu adevarat excelenta in design. Alejandro Aravena este pionierul unei maniere colaborative de lucru, ce gaseste legatura intre arhitectura si problemele cheie ale sec. XXI. Proiectele sale ofera oportunitati de dezvoltare economica celor mai putin privilegiati, diminueaza efectele dezastrelor naturale, reduc consumul energetic si asigura un spatiu public primitor. El ne arata intr-un mod inovativ si inspirational cum arhitectura la cele ma inalte standarde poate imbunatati vietile oamenilor.” Este pentru a doua oara in ultimii trei ani cand juratii au ales candidatura unui arhitect recunoscut mai degraba pentru arhitectura de interes umanitar decat pentru design-ul propriu-zis al cladirilor.
Alejandro Aravena este unul dintre cei mai tineri laureati ai Premiului Pritzker. Nascut in Santiago de Chile in anul 1967, Aravena a absolvit studiile Universidad Catolica de Chile in anul 1992, deschizandu-si propriul birou in 1994. Portofoliul sau include proiecte foarte diverse, de la dezvoltarea unui plan urbanist sustenabil pentru Constitución, un oras din Chile afectat de cutremur si tsunami in 2010, si pana la indeplinirea unei selectii internationale de proiecte din sectorul public, privat si educational.
Arhitectul a intrat insa in atentia publica dupa ce si-a deschis biroul de arhitectura Elemental, in 2001. Aravena si asociatii sai si-au propus sa elimine saracia si cartierele defavorizate intr-o maniera cel putin originala: autoritatile locale sunt si ele implicate in proiectarea locuintelor. 2004 a fost anul in care biroul Elemental a castigat recunoasterea internationala printr-o abordare “pe jumatate”, la propriu si la figurat. Complexul rezidential Quinta Monroy din Iquique, Chile, a fost gandit in asa fel incat sa ofere cat mai mult pentru un buget cat mai mic; astfel, arhitectii au proiectat structura si compartimentarile necesare fiecarei case, urmand ca noii proprietari sa isi completeze proiectul in functie de nevoile si bugetul fiecaruia. Biroul Elemental a pus bazele, alaturi de autoritatile locale, a peste 2500 de locuinte sociale in cartierele urbane defavorizate. Succesul acestui proiect a dus la implementarea strategiei “pe jumatate” in mai multe orase din America Centrala si de Sud.
In portofoliul lui Alejandro Aravena se numara si mai multe cladiri construite in campusul Universidad Catolica de Chile, printre care si UC Innovation Center, castigator in 2015 al premiilor Design of the Year organizate de Muzeul de Design din Londra, Turnurile Siameze, precum si cladirile universitatilor de medicina, arhitectura si matematica. La momentul actual, biroul Elemental finalizeaza lucrarile la cladirea de birouri a companiei de servicii medicale Novartis, in China.
Mai mult, 2016 este anul in care Alejandro Aravena va conduce si cea de-a 15-a editie a Bienalei de Arhitectura de la Venetia, iar tematica aleasa de acesta vizeaza tot legatura dintre calitatea vietii si mediul construit. Aravena considera ca “Sunt cateva batalii care trebuie castigate si cateva frontiere care trebuie largite astfel incat sa imbunatatim calitatea mediului construit si, ca o consecinta, calitatea vietii oamenilor. In cea de-a 15-a editie a Bienalei ne vom dedica si vom invata de la arhitectura ca prin inteligenta, intuitie sau prin amandoua in acelasi timp iesim din statu-quo. Vom prezenta cazuri care, in ciuda dificultatilor, in loc de resemnare si amaraciune, propun si realizeaza altceva. Vrem sa demonstram ca intr-o dezbatere permanenta asupra calitatii mediului construit rezida nu numai nevoia, ci si oportunitatea de a actiona.”
Asadar, ne bucuram sa vedem ca anul acesta Premiul Pritzker denota din nou ca fondul conteaza, si nu forma. In incheiere, amintim citatul membrilor juriului la adresa laureatului chilian: “Acesta intelege constructiile si materialele necesare, dar si importanta poeziei si a puterii arhitecturii de a ne comunica pe multe nivele de intelegere.”