Proiectele de excelenta in mediul construit, premiate la gala Romanian Building Awards
In seara galei RBA, 31 octombrie, au fost decernate premiile Romanian Buildings Awards, la Hotel JW Marriot, Bucuresti. Juriul international a decis acordarea a doua premii pentru proiectele care au avut o perspectiva diferita asupra spatiului public romanesc si au adus contributii substantiale calitatii mediului construit, imbunatatind contextul si dand valoare profesiei prin felul in care abordeaza locuirea si comunitatea. Alaturi de aceste doua premii au fost acordate si patru mentiuni speciale pentru proiectele care s-au remarcat prin calitatea spatiului, inovatie si reactivarea zonelor urbane.
„Este o onoare sa fim parte a evenimentului Romanian Building Awards pentru ca acesta reprezinta un program relevant in mod extraordinar prin accentuarea rolului public al arhitecturii si a colaborarii dintre actorii cheie care fac posibila realizarea proiectelor - dezvoltatori, clienti, constructori si arhitecti. Nu exista indoiala ca elementul fundamental pentru viitorul profesiei de arhitect si al societatii in general se refera la evaluarea si dezvoltarea spatiului construit. Juriul a apreciat diversitatea si complexitatea proiectelor inscrise In concurs, precum si intreaga problematica a spatiului public pe care acestea o expun. Aceste lucruri reprezinta cu adevarat o provocare, mai ales avand in vedere cele 25 de proiecte pe care BOARD-ul competitiei le-a selectat, abordand tipologii, contexte si situatii complet diferite. Asadar, elementul comun si cel care a constituit un criteriu cheie In evaluare a fost felul In care proiectele contribuie la dezvoltarea mediului si calitatii vietii.”- au spus membrii juriului.
Acestia au mentionat ca „premiile se acorda celor doua proiecte ce reprezinta o contributie relevanta in discutia privind rolul public si conditia arhitectului in cadrul societatii.”
Juriul a apreciat procesul prin care proiectul centrului de educatie a comunitatii rome CERC Boldesti-Scaeni si amenajarea peisagera conexa acestuia au dezvoltat contextul, angajarea si spiritul comunitar contand mai mult decat obiectul final de arhitectura.
Centrul de educatie a comunitatii rome CERC Boldesti-Scaeni si amenajarea peisagera conexa acestuia, realizat de arh. Adrian Pop
„Tipul acesta de proiecte sunt un exemplu excelent pentru tendintele arhitecturii participative si includerea aspectelor sociale in proiectul de arhitectura. Intelegem ca implicarea comunitatii, mai ales a copiilor, conduce la un sentiment de apartenenta si implicit la aproprierea spatiului de catre aceasta comunitate. Este important sa subliniem rolul pe care arhitectul il are in proiect in cadrul unui colectiv alcatuit de multiple ONG-uri si entitati comerciale sau parteneri institutionali. Este recunoscut caracterul neobisnuit pe care un astfel de premiu il are in cadrul unei competitii pentru spatiul construit. Cu toate acestea contributia arhitectului la viata publica reprezinta aici elementul definitoriu care trebuie remarcat si onorat.” - a sustinut juriul.
„Mi se pare ca, din argumentul premiului, juriul a vazut destul de bine si a fost deschis pentru a recunoaste si a promova o astfel de interventie. La nivel national este primul premiu pe care il primim pentru acest proiect. Vom continua demersurile noastre in aceasta directie. Ceea ce ne intereseaza in primul rand este valoarea educationala pentru studenti, nu neaparat diseminarea acestui mod in actuala breasla - asta conteaza mai putin pentru noi. Cred ca studentii sunt mult mai receptivi si mai deschisi, iar un premiu de acest gen este foarte important, poate mai mult pentru ca reprezinta o validare in fata studentilor care au nevoie de modele. Nu mai au nevoie sa auda cat de dificila este aceasta profesie si cat de grea este relatia cu beneficiarii - nu este asa, cand avem impresia ca beneficiarii sunt imposibili, inseamna ca noi nu reusim sa comunicam, sa transmitem idei valoroase. Arhitectura este mult despre comunicare, despre o viziune mai larga, despre a intelege lucrurile, a vrea sa experimentezi si sa te dezvolti permanent.”- a spus arhitectul Adrian Pop
Juriul a considerat proiectul Urban Spaces Dogarilor ca fiind exceptional pentru modul in care arhitectii au creat o noua forma de viata urbana.
Urban Spaces / Ansamblu de locuinte pe strada Dogarilor. Proiect realizat de ADN Birou de Arhitectura (arh. Andrei Serbescu, arh. Adrian Untaru, arh. Claudiu Forgaci, arh. Valentina Tigara, arh. Bogdan Bradateanu, arh. Simina Ignat)
„La scara urbana, insertia in sit mentine In mod Intelept caracterul morfologiei urbane din Bucuresti. Proiectul este un raspuns intelept la problema densitatii si furnizeaza un numar incredibil de diverse tipuri de apartamente. Acest lucru este foarte rar intr-un proiect de locuinte. Importanta proiectului pentru spatiul public se bazeaza pe faptul ca exista o conexiune intre strada si fatade, spatiile deschise spre curtea interioara si cele interstitiare. Rezultatul este o serie de spatii care sunt adaptabile pentru diferite utilizari. Am ramas cu impresia unei vieti urbane bogate create de aceasta cladire, stabilita de dinamismul si ludicul puse in valoare prin calitatile formale.” - a declarat juriul despre proiectul premiat Urban Spaces Dogarilor.
„Ne-am bucurat ca proiectul de locuinte de pe Dogarilor a primit premiul RBA si este surprinzator ca a luat atatea premii. Ne-am bucurat ca a a atins niste puncte mai sensibile si ca publicul divers, nu doar arhitectii, a reactionat. Este o bucurie, dar si mai mult de atat, reprezinta o incurajare. Este un proiect la care a contat foarte mult echipa celor care au reprezentat investitorii. Nu a fost calea clasica a investitiilor de tip real estate din Bucuresti. Investitorul a venit din start cu viziunea unor locuinte altfel, nu doar ca ne-au sustinut ideile, dar au avut si o deschidere foarte mare si au venit cu propuneri. Ei au In mare parte meritul acestui proiect. A fost o intalnire fericita arhitect-investitor. Noi avem viziunea, dar investitorii pe langa viziune au si un risc asumat. A functionat bine pentru toate partile implicate si toata lumea a avut de castigat. Blocul e locuit de arhitecti, actori, oameni din publicitate, oameni creativi care formeaza o nisa si e unul dintre proiectele care a fost vandut inainte de finalizare, intr-un moment in care pe piata din Bucuresti nu se vindea nimic. Exista o altfel de interactiune intre locuitorii de acolo, cu totul diferita de cum suntem obisnuiti in Bucuresti. Premergator acestei concluzii, am realizat ca inainte de a finaliza proiectul, unii din cumparatori au vizitat santierul si au rezonat Intr-un fel aparte cu locul.” a explicat Andrei Serbescu, ADN BA, despre proiectul castigator Urban Spaces Dogarilor.
La categoria Mentiuni speciale proiectele castigatoare au constat intr-o interventie de reabilitare, extindere si adaptare la utilizarea moderna a unei vile monument - the c.a.p. realizat de biroul de architectura RE-ACT NOW, cladirea rezidentiala Vila Urbana realizat de Synthesis Architecture, promovarea si reabilitarea identitatii culturale si istorice a Pietei Cetatii si Turnul Stefan, concepute de biroul 9 Optiune si proiectul studentilor din mai multe facultati pentru casa viitorului EFdeN pentru inovatia si contributia adusa prin prototipul realizat.
„Noi apreciem acest proiect pentru declaratia sa indrazneata, care raspunde bine din punct de vedere compozitional cladirii existente. Realizarea acestui proiect este evident datorata unei colaborari puternice, pe termen lung si dialogului intre partile implicate.”- a declarat juriul despre proiectul the c.a.p.
the c.a.p., proiect realizat de biroul de arhitectura RE-ACT NOW (arh. Mario Kuibus, arh. Andrei Cebotaru, arh. Laurentiu Coceanga, arh. Adela Antoniu, arh. Alina Stoica, arh. Maria Ungureanu, arh. Raluca Genoiu)
Proiectul rezidential Vila Urbana realizat de Synthesis Architecture a fost apreciat de juriu pentru inteligenta sa in ceea ce priveste morfologia urbana si pozitia sa de colt distincta, fara a fi ostentativ. „Imobilul presupune o scara modesta pentru tipologia de colt, cu modelarea bazei interpretata de arhitect in functie de caracteristicile sitului. La un nivel de detaliu, utilizarea de motive traditionale intr-un mod nou a fost, de asemenea, considerat un aspect pozitiv al proiectului.”
Dupa Blocuri, o casa mai mare, o Vila urbana. Proiect realizat de Synthesis Architecture (arh. Panteli Mourgka)
In cazul proiectului de reabilitare si promovare a identitatii culturale si istorice a Pietei Cetatii si Turnul Stefan, concepute de biroul 9 Optiune, juriul a considerat valoroasa reactivarea unui spatiu public de importanta istorica in oras. „Configurarea spatiului a inclus descoperirea si afisarea elementelor arheologice prin proiectare si completarea interventiei prin calitatea renovarii spatiilor interioare.”
Piata Cetatii si Turnul Stefan din Baia Mare. Proiect de reabilitare realizat de biroul de arhitectura 9 Optiune (arh. Ildiko Mitru, arh. Stefan Paskucz)
Proiectul echipei EfdeN a fost apreciat de juriu pentru angajamentul sau catre inovatie, raspunzand la probleme majore de mediu. „Valoarea prototipului are dimensiuni multiple, de la cercetarea si dezvoltarea de noi materiale si noi configuratii, pana la rolul sau activ in cresterea gradului de constientizare publica a modului in care proiectarea durabila poate informa procesul de design. Rezultatele proiectului pot fi relevante pentru intreaga profesie.”
EFdeN, proiect realizat de Asociatia Solar Decatlon Bucuresti (arh. Dulgheriu Claudia, arh. Armenciu Daniel)
Juriul Romanian Building Awards a fost alcatuit din:
- Ewa P. Porębska - arhitect si critic de arhitectura, editor-sef al revistei Architektura-murator din Polonia, membru al juriului Premiul European pentru Spatiul Public Urban 2016, Mies van der Rohe Awards 2013 si World Architecture Festival (WAF) editiile 2008 si 2010;
- Erika Katalina Pásztor - editor-sef al epiteszforum.hu, unul dintre cele mai cunoscute si apreciate portaluri de arhitectura din Ungaria;
- Bruno Andresoiu - Director General al IGLOO, revista partenera RBA, arhitect din 1996 si editor de publicatii de arhitectura din 2001, In calitate de fondator al Igloo media, Partner al Igloo design si Igloo Architecture;
- arh. Gerard Reinmuth arhitect, designer si director al TERROIR, cu sedii in Sydney, Hobart si Copenhaga. Este profesor la Universitatea Tehnologica din Sydney (UTS), a fost co-curator al Pavilionului Australian la Bienala din Venetia din 2012;
- arh. Giuseppe Farris, Manager Studio Farris Arhitects, Belgia. Biroul sau s-a clasat in top 10 firme publicate In editia 2015 a Design Vanguard editata de Architectural Record, publicatie anuala ce aduce in centrul atentiei arhitecti din noua generatie cu potential crescut de afirmare. In 2015 s-a numarat printre finalistii premiilor WAN-World Architecture News, este castigatorul premiului Architizer A+ la sectiunea Rezidential. A fost nominalizat la WAN 21 for 21 In 2015, „cel mai promitator studio de arhitectura al secolului XXI”.
Organizatori Romanian Building Awards: Asociatia culturala Proevent, Ordinul Arhitectilor din Romania, Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti, in colaborare cu Revista Igloo si Spatiulconstruit.ro si cu sustinerea asociatiilor profesionale. Producator eveniment ABplus Events.
ROMANIAN BUILDING AWARDS - EDITIA 2016
Castigatori:
1. Proiectul: Designing with Nature - CERC Boldesti-Scaeni
Proiectant: Adrian Pop birou de arhitectura
Autor: Adrian Pop
2. Proiectul: Urban Spaces / Dogarilor Apartment Building
Proiectant: ADN Birou de Arhitectura
Autor: arh. Andrei Serbescu, arh. Adrian Untaru, arh. Claudiu Forgaci, arh. Valentina Tigara, arh. Bogdan Bradateanu, arh. Simina Ignat
Mentiuni:
1. Proiectul: Reabilitarea si promovarea identitatii culturale si istorice a Pietei Cetatii si Turnul Stefan
Proiectant: 9 Optiune
Autor: arh. Ildiko Mitru, arh. Stefan Paskucz
2. Proiectul: Dupa Blocuri, o casa mai mare, o Vila urbana
Proiectant: SC Synthesis Architecture SRL
Autor: Panteli Mourgka
3. Proiectul: EFdeN
Proiectant: Asociatia Solar Decatlon Bucuresti
Autor: arh. Dulgheriu Claudia, arh. Armenciu Daniel
4. Proiectul: the c.a.p.
Proiectant: RE-ACT NOW
Autor: arh. Mario Kuibus, arh. Andrei Cebotaru, arh. Laurentiu Coceanga, arh. Adela Antoniu, arh. Alina Stoica, arh. Maria Ungureanu, arh. Raluca Genoiu
Evenimentele de la Romanian Building Awards continua si astazi, 01 noiembrie 2015, la Hotel Marriot, cu conferintele RIFF.
Un material realizat de Ruxandra Grigoras si Patricia Erimescu.