Artifex - un model de eficienta energetica in industria textila
In 2012, Artifex a prevazut renovarea totala a unui complex de spatii de productie cu o suprafata de 13 500 m2, aflat in municipiul Focsani. Procesul de productie presupune diverse tipuri de activitati, fiecare activitate necesitand un microclimat diferit. Un element comun esential este necesitatea unui control strict al umiditatii. Beneficiarul a dorit realizarea unui sistem de inalta eficienta energetica care sa ofere si un confort sporit angajatilor, ceea ce a devenit o provocare pentru intreaga echipa care a lucrat la realizarea proiectului: firma de proiectare Cepronef, firma de executie Amteh si furnizorul de echipamente Jetrun EnergoEco.
“Cerintele beneficiarului in privinta eficientei energetice si a nivelului de confort au dus la cresterea complexitatii sistemului si au solicitat din partea noastra o abordare creativa. Am optat astfel pentru implementarea unei solutii cu pompe de caldura geotermale, realizand unul dintre cele mai mari proiecte industriale ce utilizeaza energia geotermala in Romania. Ne-am propus sa urmarim parametrii de functionare a instalatiei pentru a dezvolta baza de cunostinte practice in acest domeniu mai putin explorat la noi.” a declarat Adrian Moisa, directorul companiei Jetrun.
Sistemul de ventilatie este compus din 4 centrale de ventilatie Wolf KG Top 510 de 40.000 m3/h cu recuperator de caldura rotativ si KG Top 190 de 10.000 m3/h cu recuperator in placi. Avand in vedere densitatea mare de angajati este importanta asigurarea unui aport de aer proaspat consistent, fara a afecta nivelul de eficienta al instalatiei. Recuperatoarele de caldura rotative beneficiaza de un tratament special pentru a asigura recuperarea umiditatii din aerul evacuat, functie deosebit de importanta pentru a reduce nevoia de umidificare suplimentara pe timpul iernii. Pentru confortul termic al angajatilor s-a optat si pentru solutia de incalzire si racire prin pardoseala. Reducand sarcina termica preluata de sistemul de ventilatie, se reduce diferenta de temperatura intre aerul proaspat introdus si aerul din camera, eliminand senzatia de discomfort creata de sistemele clasice de incalzire/ventilatie.
Tubulatura de introducere a fost realizata din material textil iar tubulatura de evacuare din metal. Pentru asigurarea sarcinii termice pentru incalzire si racire, Jetrun a livrat 4 pompe de caldura geotermale reversibile de 250 Kw fiecare cu tehnologia multiscroll si modul de cascadare inteligent, produse de Hiref. Pompele de caldura sunt deservite de un camp de 120 de puturi geotermale de 120m adancime si acopera in totalitate necesarul de energie termica a cladirii. La un coeficient de eficienta al pompelor de caldura de 4.0 consumul de energie primara se reduce de 4 ori comparativ cu un sistem clasic.
Despre Jetrun EnergoEco
Jetrun EnergoEco, importator oficial al echipamentelor de incalzire, ventilatie si climatizare produse de Wolf Heiztechnik si-a asigurat un statut important printre furnizorii de solutii HVAC din Romania, devenind cunoscut pentru calitatea produselor si serviciilor oferite.
Pentru a oferi o gama completa de solutii, Jetrun EnergoEco colaboreaza si cu alti producatori internationali, precum Hygromatik, Apen Group, Galletti, Teddington, Cabero, Mita.
Site web: www.jetrun.ro
Contact
Ionela Truica
Mail: ionela.truica@jetrun.ro
Telefon: 0729 60 07 90