ASSA ABLOY România: Un sistem smart de siguranță descurajează 60% dintre jafurile din locuință
“Cu un număr de peste 20.000 de jafuri în domicilii la nivel național, conform statisticilor oficiale, este important pentru români să aleagă un sistem de securitate eficient care să le asigure protecția necesară, atât la nivel personal, cât și în ceea ce privește bunurile. De altfel, dorința de a ne simți în siguranță a dus la o evoluție pozitivă, de la an la an, a pieței de securitate”, a declarat Florin Tihulcă, Managing Director ASSA ABLOY România.
Acesta a mai subliniat că studiile companiei arată că 90% din achizițiile de soluții smart pentru siguranță sunt realizate tocmai din motivația de a evita jafurile din locuință. De asemenea, 74% dintre respondenții studiului au declarat că au ales un sistem de securitate smart deoarece doresc securitatea familiei în același timp cu mobilitatea și accesarea de tehnologii noi.
Blocare automată a ușii și geo-fencing cu ajutorul unei încuietori inteligente
Potrivit lui Florin Tihulcă, cea mai mare parte a spargerilor se realizează prin zona ușilor, fie prin forțarea acestora, fie prin accesarea celor neîncuiate corespunzător, sau chiar uitate deschise. Tocmai din acest motiv, instalarea unei încuietori inteligente poate scădea considerabil numărul de jafuri. Astfel, Yale Linus, una dintre cele mai noi încuietori inteligente din portofoliul ASSA ABLOY România, dispune de funcția de blocare automată și de tehnologia geo-fencing și va încuia automat ușa în urma proprietarului atunci când pleacă de acasă. De asemenea, aceasta trimite notificare în cazul ușii lăsate întredeschisă, iar statusul ușii se poate verifica în aplicația mobilă Yale Access, de oriunde s-ar afla utilizatorul în lume.
De asemenea, dacă ușa este deschisă prin metoda tradițională, folosind cheia fizică, prin care se acționează cilindrul și descuie ușa mecanic, proprietarul va primi o notificare în fluxul de activitate al aplicației mobile ce îl va anunța această operațiune, împreună cu data și ora acesteia. În cazul unei deschideri neașteptate, proprietarul poate verifica mai departe despre ce este vorba, de exemplu cu ajutorul camerele de supraveghere exterioare, interioare sau a altor metode. Cilindrul ajustabil al încuietorii Yale Linus este, de asemenea, înalt securizat, cheile putând fi copiate doar la reprezentantul local al producătorului.
„Nici un eventual atac cibernetic asupra produselor noastre smart nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Yale ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că integritatea, confidențialitatea și disponibilitatea datelor colectate și informațiilor personale de identificare sunt păstrate în conformitate cu legislația și cele mai bune practici. Implementăm măsuri de securitate standardizate la nivelul industriei și angajăm parteneri terți pentru a verifica și testa produsele noastre, pentru a ne asigura că sunt sigure”, a mai spus Florin Tihulcă.
Metode suplimentare pentru securizarea locuinței
Dacă ne raportăm la ferestre, al doilea punct de acces vulnerabil pentru accesul în locuință, prin care ajung în locuință cca. 20% dintre hoți, recomandarea specialiștilor ASSA ABLOY România este ca acestea să dispună de un sistem de securizare suplimentar. În plus, o măsură de siguranță potrivită pentru întreaga locuință este montarea de camere de supraveghere smart.
„Pentru interior recomandăm montarea de senzori tip contact sau a celor de mișcare. Accesorii ale sistemului de alarmă inteligent Yale Sync Smart Alarm, senzorii tip contact se montează pe orice tip de ușă sau fereastră. Dacă una dintre acestea este deschisă, contactul este întrerupt, iar utilizatorul primește o notificare pe telefon. În cazul senzorilor de mișcare, aceștia nu necesită cabluri la montaj și acoperă o distanță de 200m între ei și hub-ul central al alarmei. Dacă sesizează mișcare în aria de acoperire, aceștia trimit notificări pe telefonul utilizatorului în aplicația alarmei de care aparține”, a mai spus reprezentantul companiei.
În ceea ce privește sistemele de camere de supraveghere, variantele recomandate sunt cele de tip CCTV pentru exterior cu 2, 4 sau mai multe camere, rezistente la intemperii și cu vedere pe timp de noapte. Acestea sunt echipate cu funcția de detectare a mișcării în zona de supraveghere. O altă variantă pentru exterior este camera cu reflector și alarmă All-in-One echipată cu senzor de mișcare care, la detectarea unui eveniment, trimite notificări în aplicația mobilă.
Camerele Wi-Fi pentru interior dispun de vedere de zi/noapte și senzori de mișcare. Acestea trimit în timp real notificări pe telefonul utilizatorului în aplicația mobilă dedicată. Echipamentul înregistrează evenimentul detectat, redă imagini live sau playback în aplicație și permite conversația cu persoana de cealaltă parte a camerei. Sistemul poate fi completat și cu senzori de mișcare.
„O măsură de siguranță suplimentară este montarea unui vizor digital cu senzor de mișcare care atunci când detectează mișcare în fața ușii face o fotografie sau un scurt clip video instantaneu care se stochează pe cardul său de memorie”, a încheiat Florin Tihulcă.