Au fost descoperite cele mai vechi planuri arhitecturale din lume
Cele mai vechi planuri arhitecturale cunoscute au fost descoperite în Iordania și Arabia Saudită, susțin arheologii care lucrează în aceste regiuni. Planurile sunt gravate în piatră și detaliază niște structuri imense folosite pentru a vâna animale.
Aceste capcane de vânătoare sunt cunoscute ca ”zmeie” ca urmare a formei lor, fiind descoperite în regiunile deșertice din Orientul Mijlociu de aviatorii din anii 1920, notează CNN.
Ziduri convergente lungi de la câteva sute de metri la 5 kilometri conduceau animalele către un țarc mare înconjurat de gropi adânci de până la 4 metri, pentru a fi ucise în număr mare. Nu se știu foarte multe lucruri despre oamenii care au construit aceste mega-structuri organizate uneori în lanț, însă cu siguranță a fost nevoie de un efort colectiv uriaș.
Două blocuri de piatră gravate, vechi de 7 000 de ani, respectiv 8 000 de ani, au fost descoperite în 2015 în Iordania și Arabia Saudită, iar cercetările ulterioare au arătat că ele corespund rămășițelor ”zmeielor”, fiind astfel cele mai vechi planuri la scară cunoscute.
Peste 6.000 de astfel de structuri au fost găsite în Orientul Mijlociu și în Asia Centrală, însă ele au fost puțin studiate până acum. Acuratețea desenelor descoperite arată faptul că cei care le-au construit aveau cunosținte avansate de percepere a spațiului, fiind capabili să proceseze informații spațiale complexe, potrivit sursei citate.
"Din aceste descoperiri pot fi trase concluzii despre oamenii acelor vremuri. Capacitatea de a transfera un spațiu vast într-un plan mic, 2D, reprezintă un punct de referință în comportamentul inteligent”, explică specialiștii.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific PLOS ONE.
Foto: PLOS ONE