Avantajele folosirii becului cu infraroşu în adăposturile pentru păsări
Puii abia ieșiți din ou au nevoie de o îngrijire specială în primele zile de viață, din acest motiv fiind ținuți separat de celelalte păsări până la vârsta de o lună și jumătate.
În această perioadă, puii beneficiază de adăposturi special adaptate pentru a le asigura condițiile optime de temperatură, umiditate, ventilație și iluminat. Un rol important în această privință îl au becurile cu infraroșu, a căror utilizare aduce o serie de beneficii, pe care le vom prezenta în rândurile de mai jos.
Asigură o bună luminare a adăposturilor
Evident, rolul principal al unui bec este acela de a face lumină, iar becurile cu infraroșu nu fac excepție de la regulă. Acest tip de iluminat este însă mult mai benefic pentru pui decât lumina caldă sau cea rece.
Puii au nevoie de lumină timp de 20 de ore pe zi, dar intensitatea prea mare sau prea scăzută le poate face rău. Becurile cu infraroșu oferă intensitatea optimă, permițând puilor să se și odihnească într-un spațiu special amenajat în adăpost, fără a fi deranjați de lumină.
Mențin o temperatură constantă
Temperatura optimă în interiorul adăposturilor pentru pui trebuie să se mențină permanent în jurul valorilor de 30-32 de grade Celsius, iar sursele de iluminat pot influența acest indicator. Becurile clasice, cu lumină caldă, se încălzesc, dar nu pot fi folosite pentru a controla temperatura, în timp ce becurile cu lumină rece nu influențează deloc acest indicator.
Un bec cu infraroșu ajută la menținerea temperaturii constante, furnizând simultan lumină și căldură. Pentru aceasta, trebuie să fie montat deasupra adăpostului în care sunt ținuți puii, într-un suport pentru becurile cu infraroșu. Acesta permite amplasarea sursei de iluminat la o distanță sigură, ce poate fi reglată astfel încât becul să nu supraîncălzească adăpostul și să nu poată fi atins de pui.
Previn apariția bacteriilor și mucegaiului
Adăposturile pentru pui pot deveni medii propice pentru dezvoltarea unor bacterii sau pentru apariția mucegaiului, iar în astfel de situații sănătatea puilor este pusă în pericol. Pe lângă menținerea curățeniei, asigurarea iluminatului cu infraroșu este o altă măsură eficientă pentru prevenirea apariției bacteriilor și mucegaiului.
Principalul beneficiu este protejarea sănătății puilor, însă în acest mod se evită și apariția mirosurilor neplăcute, menținându-se totodată calitatea aerului din adăpost. Astfel puii vor putea respira liber, adaptându-se mai ușor noilor condiții după ieșirea din ou.
Au efect calmant asupra puilor
În anumite condiții, păsările pot deveni agresive, ciugulindu-se unele pe altele cu ciocul și provocându-și răni serioase. Acest comportament este denumit „canibalism la găini” și poate apărea de la vârstele cele mai fragede.
Lipsa spațiului suficient, temperaturile prea ridicate, iluminatul prea puternic sau prea slab, hrana și apa insuficiente sunt principalele cauze care determină acest comportament ce poate apărea și în cazul puilor din adăposturi.
De asemenea, unii din ei pot deveni agresivi și fără motiv, iar becurile cu infraroșu previn apariția unui astfel de comportament. Pe lângă faptul că asigură intensitatea potrivită, iluminatul cu infraroșu are și un efect calmant asupra sistemului nervos, temperând tendințele agresive ale păsărilor.
Stimulează creșterea
Puii crescuți cu lumină în infraroșu se dezvoltă mai bine și mai rapid, pentru că acest tip de iluminat are o influență benefică asupra masei musculare. Puii sunt foarte firavi în primele zile de viață, așa că simpla mutare dintr-un loc în altul le poate provoca dureri și disconfort. Becurile cu infraroșu favorizează dezvoltarea masei musculare, astfel că aceste dureri dispar iar puii vor putea fi mutați cu ușurință, fără a le face rău.
Dacă pui la socoteală și faptul că becurile cu infraroșu sunt similare ca preț cu cele obișnuite, ai toate motivele să apelezi și tu la o astfel de soluție pentru adăposturile din fermă sau din gospodăria proprie.