Avantajele pavajului vibropresat
Amenajarea gradinii iti poate da batai de cap atunci cand nu stii ce materiale sa folosesti. Daca ti-e greu sa te decizi intre beton simplu sau amprentat, piatra naturala, sau pavaj vibropresat, noi iti recomandam sa-l alegi pe cel din urma, si iti spunem si de ce.
Pavajele vibropresate sunt o garantie a calitatii in materie de pavaje si reprezinta o investitie profitabila si de durata pentru caminul tau. Pe langa gama larga de culori si modele potrivite oricarei preferinte, acestea au beneficiul rezistentei in timp, astfel poti avea siguranta ca aspectul curtii tale va fi la fel de proaspat si peste ani.
Pavajele vibropresate sunt obtinute prin turnarea betonului semi-uscat cu ajutorul vibropresei hidraulice, proces de fabricatie ce este automatizat cu ajutorul utilajelor de ultima generatie. Betonul, preparat cu un continut minim de apa pentru a indeplini cele mai bune caracteristici de manipulare si rezistenta, este turnat in matrite din otel, iar actiunea hidraulica a presei vibratoare coboara, comprimand betonul si eliminand orice picatura de apa in exces.
Pavele vibropresate versus beton simplu/ amprentat
Cele doua tipuri de beton sunt mai simplu de obtinut si au la prima vedere un pret mai scazut, insa pe termen lung, necesita o investitie continua, deoarece acestea se fisureaza sub actiunea diferentelor de temperatura si mai ales, pot crapa din cauza ciclurilor de inghet-dezghet. De aceea, au nevoie constanta de reparatii, lasand in urma un aspect neingrijit, de peticeala.
Betonul amprentat este un beton normal, a carui suprafata este tratata cu aditivi, coloranti, rasini sau lacuri acrilice menit sa imite diferite tipuri de suprafete cum ar fi piatra naturala sau alte modele de pavele clasice. Desi are un aspect estetic placut, acesta necesita degresare si lacuire anuala, un proces de intretinere periodic si scump, iar rezistenta sa la uzura este destul de scazuta. In plus, tehnologia acestui tip de beton este provenita in special din tari mediteraneene ca Spania sau Italia, unde preocuparea pentru rezistenta la inghet-dezghet este scazuta.
Pavele vibropresate versus piatra naturala
Piatra naturala poate fi o alternativa potrivita, prin aspectul sau „din natura” şi prin durabilitatea mare in timp. Insa, prezinta o serie de neajunsuri, ce trebuie luate in considerare inainte de a recurge la aceasta solutie: manopera scumpa, pret ridicat, faptul ca nu ofera intotdeauna o suprafata confortabila pentru circulatie si este mai greu de reparat si de intervenit ulterior sub suprafata amenajata.
In comparatie cu betonul amprentat/ simplu si piatra naturala, pavajele vibropresate sunt cele mai indicate, mai ales din punct de vedere al ciclurilor de inghet-dezghet, mai exact vorbim despre rezistenta lor crescuta la gelivitate. In plus, prezinta o stabilitate foarte buna, datorata legaturii intre pavele pe mai multe muchii si a montarii acestora pe strat de nisip (asta permite desfacerea, recuperarea si refacerea pavajului in cazul interventiilor subterane).
Pavajele vibropresate se gasesc in mai multe modele si nuante, deci se pot adapta foarte usor gusturilor tale. De asemenea, rezistenta foarte buna la uzura datorita materialului dens, omogen (obtinut prin vibropresare) si faptul ca permite aerisirea solului (o cerinta ecologica foarte importanta), fac ca pavajele vibropresate sa fie cea mai la indemana solutie pentru tine.