Avantajele renovării și izolării caselor cu materiale naturale
Cum poate să “profite” locuința ta de pe urma unei izolații potrivite
Astăzi, milioane de oameni vulnerabili suferă din cauza unor locuințe neconforme – sănătatea și bunăstarea le este în continuu pusă în pericol. Se poate face ceva pentru a le crește confortul pe care îl merită, în propriile case?
Cum definim o locuință sănătoasă?
O casă sănătoasă este o clădire care este călduroasă, luminată natural, izolată fonic și cu o înaltă calitate a aerului intern. Aici, bunăstarea tuturor celor “care trăiesc sub acelasi acoperis” este protejată – casa “respiră” și utilizează lumina naturală pentru a preveni efectele unor afecțiuni precum astm, alergii și tulburări de somn. În mod îngrijorător, cercetările efectuate de faimoasa companie Velux au constatat că unul din șase europeni locuiește în prezent într-o casă nesănătoasă si a subliniat necesitatea unei schimbări în sectorul imobiliar.
Construirea unei clădiri sănătoase nu poate fi întotdeauna fezabilă din cauza constrângerilor bugetare sau de timp – totusi, niciodata nu este prea tarziu sa repari, sa schimbi sau sa imbunatatesti. Mai mult decat atat, astazi avem la dispozitie si posibilitatea de a contracta in rate un serviciu de izolare a podului sau a mansardei cu celuloza prin IzolatiiNaturale.ro – vezi reducerile de pret ale acestei luni. Asadar, nici banii nu mai trebuie sa fie o problema.
Îmbunătățirea sănătoasă a performanței caselor
Modernizarea și renovarea, facute intelept, sunt cheia catre case (mai) sănătoase. Izolatia podului ori a mansardei, de exemplu, necesita o energie minimă utilizată în procesul de adaptare în comparație cu utilizarea energiei pentru construcțiile noi. Ce se castiga?
⦁ Se reduce impactul asupra mediului, mai ales atunci când se utilizează materiale naturale, precum izolatia cu celuloza de care tocmai am amintit mai sus.
⦁ Se protejeaza bunăstarea ocupanților – materialele naturale pot contribui la asigurarea unui mediu mai confortabil pentru locatari, datorită performanței îmbunătățite a izolației. Adaptarea cu izolație naturală poate, prin urmare, contribui la îmbunătățirea stării generale și a sănătății oamenilor din respectivul imobil.
⦁ Protecție pentru “viitor” – este posibil ca locuințele mai vechi să nu fi fost construite avându-se în minte rezistența și durabilitatea – două proprietăți cheie ale materialelor naturale. Izolarea sau renovarea folosind materiale naturale asigură rezistența clădirilor la presiunile din mediul extern.
⦁ Economii pe termen lung – eficiența energetică într-o casă poate fi îmbunătățită prin utilizarea de materiale naturale, reducând costul facturilor de energie pentru proprietari sau chiriași. Prețul reparațiilor și al întreținerii în timp poate fi, de asemenea, redus semnificativ datorită durabilității materialelor naturale.
⦁ Scăderea emisiilor de carbon – datorită eficienței energetice îmbunătățite, se va folosi mai puțină energie pentru încălzirea și iluminarea unei case sănătoase. Acest lucru va duce la reducerea emisiilor de carbon.
Am vorbit mai sus de aerul din interior – exista o legatura clara intre eficienta energetica si ventilarea, respirabilitatea si calitatea aerului din noile locuinte de azi. Barbara Fischer-Clarke de la Stommel Haus a declarat: „Când construiești o casă mai etanșă, trebuie să fii atent să nu obtii o atmosferă internă asemanatoare cu cea dintr-o pungă de plastic.”
Lipsa de ventilație în case (cauzată de o concentrare sporită asupra eficienței energetice), poate duce la o cantitate crescută de toxine într-un mediu intern. O bună ventilație poate reduce – sau chiar elimina – cantitatea de toxine eliberate intern, asigurând în același timp un flux de aer consistent. Acest lucru poate contribui la o casă sănătoasă pentru a asigura bunăstarea ocupanților.
Suflă… viață nouă în clădirile mai vechi
Pentru a „revigora viața” clădirilor mai vechi și a le îmbunătăți performanța generală, există un anume proces de modernizare care poate fi luat in calcul. Susținătorii “biologiei clădirilor” consideră că anumite materiale și idei de proiectare pot avea un impact pozitiv asupra bunăstării, fiind potrivite pentru toti oamenii – mai ales pentru case care găzduiesc ocupanți potențial vulnerabili (cum ar fi copii, cei cu afectiuni respiratorii, batrani etc.)
Iată câteva modalități cheie prin care puteți îmbunătăți performanța clădirilor existente:
⦁ Folosiți lumina naturală
Lumina naturală dintr-o casă are nenumărate beneficii pentru bunăstarea ocupanților. Poate ajuta la îmbunătățirea productivității, la concentrare și la reglarea ciclurilor de somn. Lumina naturală contribuie și la condiționarea spațiului (iluminat și încălzire).
⦁ Incorporează un sistem de izolare extern
Un sistem de izolare extern va ajuta la asigurarea unei locuințe mai calde, cu o calitate a aerului îmbunătățită. Celuloza este adesea folosita în sistemele de izolație externă – are o eficiență termică ridicată și este permeabila la vapori, asigurând o calitate și o căldură a aerului interior net superioare.
⦁ Îndepărtați impuritățile din aer
Pot exista impurități în atmosfera internă, cum ar fi toxinele eliberate din umezeală, fungi, mucegai. Calitatea aerului intern poate fi îmbunătățită prin eliminarea umezelii din case prin ventilație de calitate mai bună.
⦁ Incorporează dezvoltări ecologice
Industria construcțiilor dezvoltă în mod constant modalități de a face clădirile mai sănătoase și mai ecologice. Dezvoltările ecologice pot fi utilizate pentru a îmbunătăți performanța unei case.
In concluzie, casele sănătoase pot contribui la asigurarea bunăstării atât a populației, cât și a întregii planete. Modernizarea oferă o soluție rentabilă și eficientă din punct de vedere energetic pentru a îmbunătăți performanța caselor, pentru a proteja bunăstarea ocupanților și pentru a pastra o planetă sănătoasă, pentru viitorul nostru si al generatiilor care vor urma.