Materiale naturale pentru o calitate superioară a aerului din casa ta
Cand vine vorba de construirea caselor, prea des se pune accentul pe eficiența energetică, etanșeitate și căldura – toate acestea pentru a ne asigura că locuințele sunt confortabile pentru ocupanți, nu-i asa?
Totusi, nicio exagerare nu produce (doar) efecte pozitive – altfel spus, putem avea “prea mult” din ceva ce de altfel este bun. De exemplu, etanșeitatea excesiva a aerului poate duce adesea la prea puțină ventilație și la o calitate scăzută a aerului interior.
Pot materialelor naturale, folosite in locuintele noastre, sa rezolve aceasta problema? Cum putem obtine in mod activ o calitate a aerului interior mai ridicată?
De dragul varstnicilor sau a celor mici, cei mai vulnerabili din societatea noastra, merita sa ne documentam asupra acestor chestiuni si sa militam pentru construirea de case care promovează aerul interior de înaltă calitate, nu-i asa?
Cu tot accentul pus pe designul clădirii, pe căldură și eficiență energetică în interiorul unei case, se remarca adesea o lipsă de atenție asupra chestiunilor de ventilație și respirabilitate. Ce se intampla daca aerul interior are in mod constant o calitate slaba? Pot sa apara bolile respiratorii, atat de periculoase pentru copii si pentru batrani.
O calitate optima a aerului dintr-o casă are o multitudine de beneficii. Sa le privim, pe scurt:
Avantajele unui aer interior de calitate superioara
Eradicarea poluanților atmosferici sau a alergenilor
Poluanții atmosferici și alergenii din aer pot crește prevalența simptomelor bolilor, cum ar fi astmul și rinita alergică (mai frecvent cunoscută sub numele de febra fânului). Respirabilitatea și o bună ventilație în case pot ajuta la filtrarea poluanților și a alergiilor, reducând simptomele astmului sau ale febrei fânului.
Casele pot deveni sufocante sau inabusitoare pe măsură ce crește concentrația de dioxid de carbon – pe care o expirăm cu fiecare respirație.
Pentru ca o clădire să rămână sănătoasă, trebuie să o ventilați în mod regulat. Modul vechi este de a deschide ferestrele și ușile, dar acest lucru lasă adesea să intre atât de mulți poluanți pe cât eliberează.
Somn îmbunătățit
Iritarea respirației, cauzată de poluanții atmosferici și o calitate scăzută a aerului interior, poate contribui la o calitate slabă a somnului. Acest lucru poate avea efecte de impact asupra productivității și concentrării.
Costuri reduse ale energiei
Consumul de energie se reduce pe măsură ce crește calitatea aerului interior.
Acest lucru se datorează clădirilor sănătoase care nu se bazează pe aerul condiționat costisitor, care este “scump” atât pentru proprietarul casei, cât și pentru planetă.
Cum pot sprijini materialele naturale sănătatea ocupanților?
Materialele naturale sunt „permeabile la vapori”, ceea ce înseamnă că permit schimbarea picăturilor microscopice de apă dintre membranele unei clădiri care leagă mediul intern și exterior.
Acest schimb promovează o calitate mai ridicată a aerului interior, oferind poluanților atmosferici interni o cale de evacuare. Pereții filtrează aerul dintr-o casă.
În plus, materialele naturale – cum ar fi lemnul – stocheaza carbonul. Aceasta „sechestrare a carbonului” se referă la captarea și pastrarea carbonului, în componența materialului. Carbonul este blocat în fiecare fibră de lemn și este ținut acolo până la sfârșitul ciclului său de viață.
Construirea clădirilor pentru a sprijini sănătatea oamenilor
Este de datoria noastra, a tuturor, sa incurajam asadar utilizarea de materiale naturale ori de câte ori este posibil. Acestea pot fi utilizate în nenumărate aplicații în întreaga casă, inclusiv în pardoseli, acoperișuri și izolații.
Izolația, realizată din materiale precum fibră de lemn, are o eficiență termică ridicată și este permeabilă la vapori, contribuind la o locuință călduroasă, cu o calitate ridicată a aerului interior și, în cele din urmă, susține sănătatea ocupanților.
Descopera oferta de izolatie din celuloza, suflata sau pulverizata, marca Steico. Alegând izolații marca Steico din Germania alegi un sistem agrementat, testat de-a lungul a zeci de ani în occident și țările nordice!
Cu toții trebuie să punem un accent mai mare pe sănătatea clădirilor noastre de dragul ocupanților, a cazării în sine și a planetei.