Avionul cafenea
Daca Romania a fost mult timp in urma fata de ideea ca aproape orice structura metalica (cu cat are dimensiuni mai mari cu atat mai bine) poate fi reciclata si folosita in constructii, iata ca un proiect indraznet si unic a uimit romanii in ultimele zile. Avionul care urmeaza sa fie transformat intr-o cafenea, la Ploiesti West Park, si care a fost transportat de-a lungul a patru judete din tara, readuce in atentia dezvoltatorilor ideea ca exista resurse constructive acolo unde nu te astepti.
Prin tara se mai afla, in unele orase, vaporase transformate in restaurante pe apa sau vagoane de tren transformate in fast-food-uri. Si tramvaie folosite, pentru o zi, pe post de scene de teatru in miscare s-au mai vazut. Dar Un Boeing 737-200, de 37 metri lungime, este cea mai indrazneata idee de pana acum de la noi din tara. Avionul va fi reconditionat si transformat intr-o cafenea, in West Park din Ploiesti, cel mai mare parc industrial si logistic din sud-estul Europei.
Alinso Group, de altfel o companie “verde” implicata in dezvoltarea sustenabila si energii regenerabile, este dezvoltatorul celor 250 de ha de parc industrial cu panouri fotovoltaice care deja au inceput sa fie construite in zona. Grupul Alinso planuieste ca viitoarea cafenea sa fie accesibila din viitoarea autostrada A3. Boeing-ul astfel reamanajat face parte dintr-un proiect mai amplu, ce cuprinde si o statie de benzina, o cladire de birouri si un restaurant. Cafeneaua va fi accesibila nu doar angajatilor parcului, ci si trecatorilor care isi vor dori o experienta inedita sau se vor opri pentru alimentarea autoturismelor in zona.
Avionul, care a fost cumparat la o licitatie cu cateva luni in urma, a trebuit insa transportat de la aeroportul din Bacau pana la Ploiesti, iar cele 49 de tone au ridicat, e drept, provocari. Boeing-ul a trebuit dezasamblat pe cat se putea, pentru tansport, dar corpul acestuia a trebuit transportat cu un singur autotren.