Belvedere pe platoul Trollstigen, Norvegia
Platoul Trollstigen este amplasat la inaltime, intr-o trecatoare dintre doua fiorduri cu un peisaj salbatic de o frumusete rara. Aceasta zona poate fi vizitata doar pe perioada verii datorita vremii extrem de dure din sezonul rece. In ciuda acestui impediment proiectul care a stat la baza crearii acestui refugiu - belvedere a dorit sa ofere turistilor un spatiu primitor amenajat in armonie cu relieful zonei. Constructiile sunt realizate din materiale naturale, beton, lemn, otel si sticla astfeli incat, prin forma si cromatica sa para ca apartin acelui loc. Echipa de arhitecti Reiulf Ramstad a gandit o serie de volume independente, legate intre ele prin alei, scari si jocuri de apa. Spatiile gazduiesc un motel, un retaurant si o zona de recreere, precum si o serie de terase in aer liber.
Arhitectura se caracterizeaza prin tranzitii clare intre volumele artificiale si relief. Apa ca element dinamic a carei stare variaza de la zapada, la apa curgatoare si cascade impreuna cu piatra, care este elementul static sunt ingredientele care definesc conceptul proiectului si care au generat o serie de relatii care sa puna in valoare spatialitatea unica a terenului.
Complexul Trollstigen este o constructie solida, gandita sa reziste conditiilor climatice extreme fara sa necesite lucrari costisitoare de intretinere. Diferenta majora de temperatura dintre cele doua anotimpuri a fost echilibrata prin o alegere inteleapta a materialelor de constructie. Pe timpul iernii in zona se acumuleaza aproape 7m de zapada, fapt care impune asigurarea unei rezistente crescute la eforturile din incarcari. Structura si detaliile au fost proiectate astfel incat sa reziste acestor forte fara a se face compromisuri in privinta masivitatii volumelor, a deschiderilor si vitrajelor permise.
Betonul turnat in situ impreuna cu otelul Corten sunt principalele materiale folosite. Otelul oxideaza si in timp capata o patina proprie. Betonul a fost tratat prin diferite metode astfel ca nuantele pe care materialul le-a capatat puteau fi corelate cu functiunea spatiilor interioare si peisajul inconjurator astfel incat sa se integreze cat mai bine.
Strategiile privind eficienta si protectia mediului s-au bazat in principal de folosirea unor materiale naturale si de provenienta locala, care sa fie durabile si sa necesite lucrari minime de intretinere. Pentru asigurarea unui micro-climat placut spatiile au fost foarte bine izolate, exploatandu-se la maxim masa termica a betonului, spatiile au fost pozitionate in functie de punctele cardinale iar vitrajele orientate astfel incat sa permita soarelui sa incalzeasca pasiv interioarele.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Pentru obținerea unui randament maxim al sistemului de încălzire cu folie carbonica încălzitoare, se va monta, obligatoriu, un strat izolator termic (polistiren extrudat de înalta densitate) sub această folie încălzitoare. Prin montarea acestui strat izolator se reduc pierderile de căldură către placă de beton și se dirijează fluxul de căldură în sus, către încăpere.
Folia carbonica încălzitoare sau filmul incalzitor are puteri fixe pe metru pătrat: 130W/mp, 160 W/mp sau 220 W/mp. Tensiunea de funcționare este 230V.
Filmul incalzitor este produs în role cu laţime de 500 mm, 800mm și 1000mm. Datorită structurii şi materialului, folia poate fi tăiată aproximativ din centimetru în centimetru, obtinând astfel exact lungimea dorită. Fâşiile sunt apoi aşezate una lânga altă, iar legăturile se realizează în paralel, cu cabluri electrice. Fâşiile de film incalzitor nu au voie să fie suprapuse sau să se intersecteze. Parchetul poate fi instalat imediat după poziţionarea foliei, iar punerea în funcţiune se poate face rapid, rezultând un timp de montaj redus.
Modul de aşezare şi design-ul personalizat, fac din acest film cel mai rapid, practic și eficient sistem de încălzire pentru pardoseală, având concomitent un preţ foarte atractiv. Costurile de instalare şi "deranjul" sunt de asemenea mult reduse, fie că este vorba de o construcţie nouă sau de o renovare.
Folia carbonica de încălzire reprezintă un sistem ideal de încălzire a pardoselii, având o distribuţie uniformă a căldurii pe toată supraţata (chiar şi pe suprafeţe foarte mari). În comparaţie cu caloriferele cu apă fierbinte sau electrice, folia carbonica este capabilă să creeze confortul total la temperaturi de operare scăzute şi mai mult, economiseşte spaţiu, imbunataţind astfel aspectul camerelor.
Temperatura este controlată prin intermediul unui termostat inteligent, cu comandă WIFI, echipat cu senzor de temperatura pentru pardoseală și senzor de temperatura pentru ambient.