Biblioteca din Delft, istorie adusa la viata
Am vazut o sumedenie de proiecte de renovare dar acesta reuseste sa le intreaca pe toate. Echipa olandeza BK Architecten a realizat proiectul prin care cladirea in stil renascentist a bibliotecii din Delft este adusa in pas cu timpurile, prin interventii subtile menite sa ii pastreze si sa ii puna in valoare istoria. Cladirea, construita intre 1912 si 1915, a fost restraurata la forma initiala si adaptata astfel incat sa permita o mai buna folosire a spatiilor si o eficienta energetica ridicata.
Dupa multi ani de neimplicare, cladirea De Oude Bibliotheek din Delft a fost supusa unor transformari astfel incat sa poata fi folosta ca centru de pregatire pentru industria producatoare de energie. Echipa de arhitecti s-a aliat cu cei de la KREUK architectuur si Stephanie Gieles interieurontwerp in vederea realizarii proiectului de renovare si adaptare. In ce priveste designul, arhitectii s-au inspirat din istoria locului, arhitectura prezenta si elementele arhitecturale reprezentative precum pardoselile din mozaic, decorurile din stucatura si picturile murale. O problema importanta a spatiilor care necesitau atentia specialistilor o reprezentau acustica incaperilor si izolarea fonica a acestora.
In vreme ce mare parte din cladire a fost restaurata cu fidelitate pana la cele mai mici detalii, arhitectii au introdus si o serie de mobilier nou, incastrat precum si o pardoseala noua, din piatra portugheza, in atrium si spatiile de expunere. Vechile sali de lectura au fost transformate in sali de curs in care mobilierul ce adaposteste rafturile pentru carti joaca un rol in acustica spatiului prin insertiile de materiale fono-absorbante.
Un nou sistem de ventilare a fost montat avand grija sa se pastreze decoratiile si profilaturile din ipsos ale tavanelor. Proiectarea acestui sistem a vizat scurtarea traseelor si numarului de tubulaturi astfel incat acesta sa poata fi mai usor de mascat si integrat in elementele de mobilier, in zona din apropierea caloriferelor si a banchetelor sau chiar in lungul ferestrelor din atrium.
Pentru a actualiza decorul arhitectii au decis sa introduca o serie de detalii care fac trimitere la industriile producatoare de energie, precum o harta a zonelor de extractie olandeze imprimata in covoarele folosite sau o roza a vanturilor realizata in pardoseala din piatra a atriumului.