Biblioteca si centru comunitar amenajate cu stil
Farmecul lucrarilor de reconversie este in parte creat de surpriza pe care ti-o ofera noua functiune, de cele mai multe ori atat de diferita fata de activitatile care aveau loc initial in cladirea respectiva. Asa s-a intamplat si in cazul transformarii aduse fabricii de mobila Fritz Hansen care acum este o biblioteca eleganta si un centru comunitar.
Proiectata de echipa Primus Arkitekter, din Copenhaga, solutia de reconversie a mizat foarte mult pe pastrarea aspectului industrial al cladirii. Echipa de arhitecti a propus extinderea suprafetei construite a vechii fabrici astfel incat sa se poata face legatura cu cladirea din caramida ce adaposteste acum biblioteca. In zona de cladire din imediata apropiere a bibliotecii principale a fost amenajata o biblioteca pentru copii in vreme ce cealalta jumatate este ocupata de Centrul comunitar. Spatiul destinat pentru acesta din urma a fost conceput sa ofere posibilitatea organizarii diferitor evenimente si reprezentatii artistice, astfel ca exista o sala multi-functionala si un teatru ale carui scaune se pot reorganiza iar spatiul poate fi reimpartit cu ajutorul panourilor mobile. Turnul invecinat contine spatii anexa si birouri pentru biblioteca.
Anvelopanta cladirii a fost realizata din placi de lemn, vopsite in negru, montate sub forma unor fasii ce par sa imbrace intreg volumul. Decalajul dintre placi creeaza un ritm, iar pe timpul noptii acesta este pus in valoare cu ajutorul benzilor LED mascate in nisele astfel create. Textura obtinuta face trimitere la trecutul industrial al cladirii, punand in valoare muchiile ascutite ale volumetriei in zig-zag. Suprafetele albe si tavanele inclinate amplasate la o inaltime generoasa creaza senzatia de spatialitate. Zonele sunt aerisite si luminoase, beneficiind de o lumina uniforma ce patrunde prin bandourile din acoperisul inclinat, in forma de dinti de fierastrau.
„Extinderea gazduieste biblioteca pentru copii si in cazul acesteia am dorit sa cream un spatiu mai amplu, luminat din plin in mod natural, astfel incat sa poata sa sustina pe viitor orice alta modificare de functiune.” declara arhitectul David Bulow-Jacobsen. „In acest fel am ales sa facem planul nivelului principal deschis si foarte bine organizat, in vreme ce profilul acoperisului segmenteaza vizual incaperea datorita variatiilor din inaltimea spatiului”.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa