Că tot vine frigul, care sunt diferențele dintre un șemineu și o sobă?
Atunci cand alegem un sistem de incalzire pentru locuinta, decizia nu este una usoara. Centrala termica pe gaz a fost mult timp printre solutiile preferate ale romanilor, dar de cativa ani se observa o reintoarcere la sursele traditionale de incalzire, adica sobe si seminee. Toate bune si frumoase, mai putin atunci cand intre cele doua se pune semn de egalitate – diferentele sunt esentiale si se resimt incepand cu elementele de baza si continuand cu detaliile fine.
Pentru inceput, sobele si semineele sunt folosite, in principal, cu acelasi scop: acela de a incalzi (mai mult sau mai putin complet) locuinta. Sobele pot insa fi folosite si cu alte scopuri, precum pregatirea alimentelor in cuptorul pe care unele modele il au incorporat. Materialele potrivite pentru sobe sunt caramida, teracota, fierul si fonta, dar sobele nu sunt instalatii de incalzire suficiente pentru confortul termic din intreaga locuinta, ci doar pentru camerele in care se afla. In cazul in care functioneaza, totusi, prin incalzirea agentului termic care apoi este eliberat in caloriferele din fiecare camera - o solutie destul de rar intalnita - sobele pot fi folositoare la incalzirea intregii locuinte. In general insa, se recomanda folosirea lor in suprafete mici.
Randamentul termic face, deci, diferenta intre cele doua surse de incalzire. In vreme ce sobele au un randament termic scazut, un singur semineu poate fi suficient pentru a incalzi toata casa. Motivul consta in modul de functionare al celor doua sisteme. O soba transmite caldura prin radiatia materialului din care este construita, iar cantitatea de caldura este direct proportionala cu cantitatea de combustibil bagat in soba.
Un semineu are randament termic crescut, asta datorita faptului ca incalzeste atat prin radiatie, cat si prin convectie. Convectia presupune circulatia aerului, in speta aerul rece de la nivelul podelei este atras catre focarul semineului, unde se incalzeste, urca si este eliberat din nou in camera prin grila de aer. Ajungand si in colturile mai indepartate ale camerei, aerul se raceste din nou, coboara si apoi intra iarasi in semineu. Astfel, tot aerul din incapere se va incalzi, iar tuburile izolatoare ajuta si la incalzirea celorlaltor incaperi.
Daca nu stii ce sa alegi intre o o soba si un semineu, bugetul disponibil poate fi un punct bun de plecare. Sobele au un cost de instalare mai mic decat semineele, dar acestea din urma duc la economii pe viitor. De exemplu, cantitatea de combustibil necesara incalzirii cu un singur semineu este in mod clar mai mica decat cea necesara incalzirii cu doua sau mai multe sobe.
De retinut este si componenta personala a problemei, legata de ideea de confort a fiecaruia dintre noi. Sobele incalzesc, prin radiatie, toate suprafetele apropiate – vezi mobilierul. Semineul, pe de alta parte, incalzeste si deci usuca aerul din camere. Ar fi bine ca, inainte de analiza bugetului disponibil, sa te gandesti la cum iti place sa percepi caldura intr-un spatiu pentru a vedea daca e mai bine sa alegi un sistem pe baza de radiatie sau de convectie. Apoi, mergi pe solutia cea mai practica pentru tine si bugetul tau.