Caldura mare, mon cher! Dar in interior abia se simte
Tuturor ne este cald in aceasta perioada a anului. Cu toate acestea, cu sau fara aer conditionat sau alte sisteme de ventilatie a aerului, spatiile interioare pot beneficia de anumite trucuri care vor da un aer proaspat amenajarii si care, spune practica, vor da senzatia de racoare.
Asadar, cum putem pacali vremea de afara si avea interioare ce parca ne racoresc de cum le calcam pragul?
Simplitate aproape minimalista
Detii incaperi bogat decorate, viu colorate si pline de detalii care umplu amenajarea? Poate ca ar fi bine sa le pui deoparte pe perioada verii. Mai putin inseamna mai mult si de aceasta data, iar pe cat de rece poate parea o camera cu pereti goi pe perioada iernii, pe atat de confortabila se resimte atunci cand afara sunt peste 30 °C. Depoziteaza tot ceea ce nu e necesar, si lasa amenajarea sa “respire”.
Alb si culori reci
Albul este o nonculoare, deci poate fi cu usurinta folosit ca sa obtii nenumarate rezultate. Cu toate acestea, albul poate fi interpretat in diverse moduri, depinde unde il folosesti. Folosit pe pereti, pardoseala sau mobilier, albul poate face camera sa para mai mare decat este de fapt. Deschiderea pe care o percepem este asociata, din nou, cu senzatia unui spatiu aerisit.
Alaturi de alb, incearca sa folosesti culori reci, mai precis nuante de verde si albastru: daca ai ocazia sa-ti reamenajezi intreaga locuinta vara aceasta, atunci poti chiar opta pentru finisaje in aceste culori, doar ca iarna va trebui sa iti “reincalzesti” amenajarea folosindu-te iarasi de o serie de trucuri. Pentru cei care nu au in plan proiecte ample de reamenajare, decoratiunile si accesoriile fac o treaba foarte buna, de la pernute decorative la vaze sau covorase. Retine, totusi, ca nuantele potrivite nu sunt cele foarte inchise, ci mai degraba cele deschise, chiar cu subtonuri calde.
Gri-urile si culorile neutre sunt alte doua sugestii pe care le poti folosi cu incredere, ai grija doar sa introduci totusi, in amenajare, un accent mai viu de culoare.
Texturi fluide
In orice amenajare, texturile materialelor dau profunzime planului vizual si atrag imediat privirile. Cu toate acestea, bogatia texturala poate sufoca putin atmosfera atunci cand temperaturile depasesc oricum limita. Daca vorbim despre materiale precum lana, catifeaua si, cateodata, pielea, acestea ies in evidenta tocmai prin textura si greutate. Daca iti e la indemana, ideal ar fi sa le depozitezi pe timpul sezonului cald.
Alternativa este formata din texturi usoare, provenite din materiale de sezon: in, ratan, panza, lemn subtire. Asadar, nici prea mult, nici prea putin.
Pardoseli reci
Probabil ca ai mai auzit pana acum despre pardoselile reci si calde. Totul se refera la perceptia fizica si psihologica pe care o avem atunci cand intram in contact cu suprafetele: atunci cand calci pe gresie, resimti imediat raceala acesteia, iar cand pasesti pe un covor pufos, ai o senzatie confortabila de caldura.
Renunta, deci, la covorase si carpete, si scoate la iveala pardoselile cu gresie, piatra (naturala sau artificiala), placi ceramice, sau pardoselile elastice. Fa acelasi lucru si in incaperile unde se potrivesc cel mai bine pardoselile calde (lemn, pardoseli laminate, etc.); chiar daca nu vei avea senzatia ca pasesti pe rece, din punct de vedere vizual spatiul va parea mai aerisit.