Calitatea aerului - importanta unui sistem de ventilatie
Zilnic respiram aprox 20.000 de litri de aer – dar cat de sanatos este aerul pe care-l respiram?
In orice cladire sunt cel putin doua surse de poluare a aerului. Prima este reprezentata de materialele de constructie care produc mai mult de 50% din poluarea generala. Oamenii si activitatile lor reprezinta a doua sursa de poluare.
In aerul interior se gasesc in permanenta diverse particule solide in suspensie si micro-organisme care sunt aduse in casa de catre oameni, animale sau sunt introduse prin conducte impropriu intretinute. In spatiile ventilate necorespunzator, aceste micro-organisme pot provoca mirosuri neplacute, disconfort, boli pulmonare si chiar pot da nastere la infectii bacteriale.
Emisiile unor substante chimice folosite in produsele cosmetice si detergenti, precum si praful, vaporii, fumul de la tigari, formaldehida care este evaporata in atmosfera din covoarele sintetice, spuma poliuretanica pentru izolatii, mobila, compusii chimici daunatori emisi de echipamentele electro-casnice, dioxidul de carbon sunt doar cativa dintre poluanti.
Calitatea proasta a aerului interior este daunatoare nu doar pentru locuitori ci si pentru casa, intrucat creste volumul de condens pe ferestre si oglinzi, apar ciuperci si mucegai in bai si bucatarii, persista mirosul neplacut de umezeala.
Partial, problema aerului poluat se poate rezolva creand o ventilatie naturala prin deschiderea ferestrelor. Dar aceasta solutie are unele dezavantaje: se aduce un debit de aer necontrolat si apar curenti nesanatosi. Prin deschiderea geamurilor in camera intra nu doar aer proaspat dar si un amestec de polen, praf si gaze de esapament. In plus, pierderile termice cresc iar nivelul de zgomot din exterior poate fi foarte mare. Acest lucru este valabil mai ales pentru locuitorii din zonele din apropierea autostrazilor si spatiilor de distractie sau a drumurilor principale. Astfel poluantii patrund in incinte, aerul interior perimat nu este evacuat si cu greu se realizeaza o ventilatie naturala. Pentru a elimina problemele asociate cu riscuri de sanatate, aerul umed, poluat trebuie evacuat cu regularitate si inlocuit cu aer proaspat. Aerul proaspat trebuie sa intre in permanenta in toate camerele locuintei pentru a asigura o ventilatie completa si eficienta. Astfel, crearea unui sistem de ventilatie de alimentare si evacuare eficient in camere este singura solutie corecta a acestei probleme.Ventilatia naturala nu este o solutie
Pe www.julienexpert.ro veti gasi produsele potrivite pentru ventilatia din casa dumneavoastra.