Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Camere multifunctionale

Camere multifunctionale

Baia in care poti petrece timp liber citind sau relaxandu-te, bucataria in care poti si dormi sau care e integrata in living, dormitorul in care iti amenajezi si spatiu de lucru, sufrageria care devine dormitor peste noapte, iata o serie de combinatii neconventionale pentru cele mai diverse incaperi din casa. Desi ideea unor astfel de transformari apare mai mult ca urmare a spatiului limitat disponibil, de fapt exista si optiuni cu adevarat luxoase, destinate spatiilor largi. Ideea care sta la baza multifunctionalitatii unei incaperi nu tine de spatiu, ci de timp economisit si de confort.


Desi pare un paradox, in lume exista o serie de case cu adevarat mari in care designerii au adaptat o serie de incaperi la ideea de multifunctionalitate. Si pentru ca aveau destul loc de desfasurare, si-au permis sa puna intr-un singur interior o serie de utilitati si tipuri de mobilier, sa separe doar vizual anumite perimetre, in asa fel incat proprietarul sa poata avea in acelasi spatiu atat activitati dinamice, cat si relaxante. Poate cea mai neconentionala idee este aceea de a amenaja o baie care integreaza si un generos spatiu de relaxare (cu canapea, covor, masuta, reviste numai bune de citit in timp ce, dupa caz, te intinzi cu o masca pe fata sau porti o conversatie foarte naturala cu perechea scufundata in cada cu spuma.)




In casele mici, situatia e inversa. Pentru ca e prea putin spatiu, o serie de persoane isi propun desfiintarea peretilor de compartimentare pentru a obtine un perimetru vizual mai larg, care sa elimine senzatia de limitare sau intunericul. Prin reamenajarea interiorului, se obtin apoi cam aceleasi functiuni ca cele vechi sau si altele, noi, cu diferenta ca intre spatii departajarea se face prin mobilier si acoperiri de pardoseala. Alternarea zonelor placate cu cele cu acoperiri mai calduroase este deja cea mai practicata metoda de a face o distinctie intre un perimetru si altul. Inaltarea se podelei este o alta metoda de separare a unui anumit perimetru. La fel stalpii sau grinzile, integrarea spoturilor luminoase in anumite colturi sau zone, alternarea culorilor si texturilor, ofera posibilitatea unor aranjamente dinamice, care pot inspira eleganta chiar si intr-o casa considerata mica.



Camere multifunctionale

Urmărind această filosofie, Deceuninck a dezvoltat Calculatorul amprentei de carbon, prin intermediul căruia producătorii de ferestre își pot calcula emisiile de carbon conform aceluiași Protocol privind Gazele cu Efect de Seră (GHG). Instrumentul este conceput pentru o utilizare intuitivă și are instrucțiuni de clarificare.

În mai multe etape, utilizatorul completează informații despre consumul de electricitate, activitățile logistice, utilizarea aerului condiționat, călătoriile de afaceri etc. Bazându-se pe valorile-cheie introduse, instrumentul calculează emisiile totale de carbon și generează un raport complet. Calculul poate fi efectuat în fiecare an, astfel încât utilizatorii să-și poată monitoriza progresul spre sustenabilitate. În urma lansării calculatorului amprentei de carbon, Deceuninck le va oferi sprijin pentru implementare partenerilor care aleg să folosească acest instrument.

Camere multifunctionale

Tipuri de filtre si curatarea sau schimbarea acestora

 

In functie de dimensiunea particulelor poluante si de filtrele cu care este dotat dezumidificatorul dumneavoastra, acestea sunt captate, intr-o mare masura, in pre-filtru sau in filtrele interioare ale aparatului. Ca si in cazul unui aspirator, este necesar ca acestea sa fie curatate sau inlocuite atunci cand isi schimba culoarea sau cand se simte un miros neplacut in incapere.

Majoritatea dezumidificatoarelor casnice sunt dotate cu un pre-filtru lavabil, insa acest lucru trebuie verificat in manualul de instructiuni sau in descrierea produsului. In aceasta situatie, se recomanda ca pre-filtrul sa fie aspirat sau spalat in functie de recomandarile producatorului. Daca pre-filtrul aparatului se spala, este important ca acesta sa fie bine uscat inainte de montarea pe aparat si utilizarea aparatului.

Daca nu se efectueaza saptamanal o spalare a pre-filtrului lavabil sau cel putin atunci cand devine gri, in interiorul aparatului se pot dezvolta bacterii si virusuri, aparatul va functiona mai greu si va avea un consum energetic mai mare.

O parte din dezumidificatoarele casnice sunt dotate, in plus, cu filtre HEPA sau Carbon. Filtrele HEPA nu se spala niciodata. Unele filtre de Carbon Activat pot fi spalate doar daca producatorul recomanda acest lucru in manualul de utilizare. Daca este vorba de filtre 2 in 1, asa cum are aparatul AlecoAir D23 Classy, de exemplu, filtrul nu poate fi spalat, ci schimbat cand isi schimba culoarea sau la un interval de 6-12 luni in functei de regimul de utilizare.

Un aer curat si sanatos va iesi doar dintr-un aparat igienizat!

Dincolo de schimbarea filtrelor, aparatul se poate curata acasa, saptamanal, iar la un service specializat ar trebui sa ajungeti cel putin o data pe an, mai ales daca aparatul nu este prevazut cu un filtru HEPA. Igienizare intr-un service autorizat presupune operatiuni mai ample de curatare. Personalul specializat in igienizarea dezumidificatoarelor va demonta aparatul si va curata fiecare piesa componenta in parte.

 

Cum se curata dezumidificatorul acasa

 

  • Orice interventie asupra dezumidificatorului se efectueaza dupa ce l-ati scos din priza.
  • Cu un aspirator de praf, aspirati doar din exterior, zona de admisie si zona de evacuare a aerului. Nu se recomanda sa demontati dvs. aparatul mai mult decat este specificat in manualul de utilizare, pentru schimbarea filtrelor. Pe langa faptul ca veti pierde garantia produsului (daca se afla inca in perioada de garantie), este posibil ca asamblarea sa nu se realizeze corespunzator sau sa deteriorati anumite piese componente. Astfel dezumidificatorul va functiona deficitar sau vor aparea probleme mai grave, pana la a lua foc aparatul.
  • Un alt risc al demontarii aparatului pentru o curatare in interior este acela de a deteriora vaporizatorul, deoarece lamelele sale se pot indoi cu usurinta atunci cand sunt aspirate necorespunzator si ulterior va trebui inlocuit.
  • Carcasa exterioara a aparatului se curata cu o laveta moale si umeda.
  • Desprindeti pre-filtrul lavabil al aparatului – daca exista in dotarea aparatului - si il aspirati, iar apoi il spalati cu apa, detergent si o perie moale sau un burete in functie de recomandarile producatorului.
    Verificati daca este nevoie sa schimbati filtrele interne.
  • Desprindeti vasul colector si spalati-l cu apa, dezinfectant si o perie moale.
  • Dupa igienizare, lasati toate componenetele sa se usuce bine si apoi asamblati aparatul pentru a fi functional.

La incheierea sezonului, cand pregatiti aparatul pentru depozitare, trebuie neaparat sa fie curatat si foarte bine uscat. In caz contrar se vor dezvolta germeni si bacterii in interiorul sau, filtrele se vor imbacsi si vor trebui schimbate, iar vasul colector va prinde un strat de calcar greu de indepartat ulterior. Ideal este sa depozitati aparatul intr-un sac de plastic, pentru a evita depunerile de praf.

Cu cat aveti mai multa grija, acasa, de aparatul dvs., cu atat durata sa de utilizare va fi mai mare.

Ai schimbat sau ai curatat filtrele periodic, ai curatat carcasa si vasul colector, mai are nevoie aparatul tau de o igienizare intr-un service autorizat?

O igienizare intr-un service autorizat este recomandata cel putin o data pe an, mai ales pentru aparatele care sunt dotate doar cu un pre-filtru. Oricat de multa curatenie aveti dvs. in casa, mici particule de praf ajung la vaporizator si condensator. In timp, stratul devine din ce in ce mai gros, particulele de praf se vor raspandi in tot aparatul si vor impiedica functionarea optima a acestuia. Ventilatorul va depune efort suplimentar sa aspire aerul si va avea un consum mai ridicat de energie electrica. In timp, tavita colectoare se poate infunda si apa se poate scurge prin alte parti ale dezumidificatorului, inundandu-va camera sau defectand produsul.

Este recomandat ca igienizarea profesionala sa se efectueze intr-un service autorizat, pentru a nu va pierde garantia si pentru a nu risca deteriorarea aparatului.

Camere multifunctionale

O igienizare profesionala implica urmatoarele etape:

  • Se extrage vasul colector si se spala cu formule speciale anticalcar, antifungice, antibacteriene.
  • Se desprinde carcasa aparatului si se aspira foarte bine toate partile componente din interior. In timp se acumuleaza foarte mult praf si impiedica aparatul sa functioneze la parametri normali.
  • Carcasa se spala, daca este cazul, cu formule profesionale antibacteriene si antifungice.
  • Se aspira de praf vaporizatorul, condensatorul, ventilatorul si zona de evacuare a aerului
  • Se separa vaporizatorul de condensator.
  • Se spala fiecare parte componenta (condensatorul, vaporizatorul, ventilatorul) cu solutii profesionale antibacteriene, antifungice si anticorozive.
  • Tot cu astfel de solutii profesionale se curata si tavita colectoare de sub condensator.
  • Pre-filtrul lavabil se aspira si apoi se spala cu solutii profesionale antibacteriene si antifungice.

Dupa o igienizare profesionala completa, dezumidificatorul isi poate relua modul sau normal de lucru, evacuand un aer uscat, dar in acelasi timp curat si sanatos.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.