Baia: dimensiuni, dotări, elemente de confort
Baia, facilitate fără de care nu ne-am putea imagina o locuință modernă, ar trebui să fie și funcțională prin excelență, chiar confortabilă pe cât posibil. Totuși, identificăm deseori băi și toalete care au probleme de spațiu, de amplasare a obiectelor, intimitate, ventilație ș.a.m.d., chiar dacă aparent avem la dispoziție toate dotările standard și chiar mai mult decât atât.
Unii au privilegiul de a-și proiecta băile așa cum le doresc, odată cu întreaga casă pe care urmează să o construiască; o pot gândi de la zero, împreună cu arhitectul, în funcție de nevoi, buget și exigențele actuale de confort. Alții, cei care își cumpără o casă nouă, sunt atenți la felul în care este amplasată și echipată baia (nu doar culorile finisajelor și brandurile obiectelor sanitare!). Majoritatea, însă, trebuie să se adapteze la situații existente, atunci când simt nevoia modernizării unei băi sau a înființării uneia noi. Unele dintre casele și apartamentele construite în secolul trecut sau anterior au o singură baie la 2-3 camere și chiar mai multe, ceea ce se dovedește insuficient. De asemenea, acele băi de serviciu, realizate prin proiectul inițial, au deseori dimensiuni extrem de mici, fiind greu să te miști în ele fără să lovești ceva. În consecință, există tentația de a reamenaja, de a înființa noi spații sanitare sau de a le modifica pe cele existente, bineînțeles cu obținerea actelor necesare, respectiv a autorizației de construire, atunci când este vorba de modificări ale unor structuri. Riscul este totuși ca spațiile sanitare nou create să fie la rândul lor strâmte și incomode, dat fiind spațiul disponibil limitat și exigențele tot mai ridicate – iată de ce trebuie să trecem în revistă câteva elemente de bază ale unei băi confortabile.
Suprafața necesară
Pentru început, să stabilim de câte băi avem nevoie și care ar trebui să fie suprafața lor, pentru a ne asigura igiena fără să ne așteptăm rândul și în condiții decente din perspectiva intimității. O regulă spune că numărul de băi trebuie să fie egal cu numărul de dormitoare. Întrucât în dormitoare pot locui și doi adulți (dormitorul matrimonial) sau doi copii, regula se poate păstra inclusiv în aceste cazuri, dar nu este rău ca băile respective să aibă două chiuvete și chiar două dușuri. Poate fi important dimineața, când se merge la serviciu sau la școală, sau seara, pentru un duș înainte de culcare. Un lucru bun al vechilor apartamente este toaleta de serviciu, destinată în principiu oaspeților, care constă doar într-un vas de toaletă și o chiuvetă. Întrucât numărul de locatari din apartamente era destul de mare, acesea deserveau de fapt tot familia respectivă. Alteori, din cauza lipsei de spațiu, această încăpere a primit altă destinație (debara, de regulă), în ciuda faptului că era dotată cu instalație de apă curentă și de evacuare a apei uzate. Băile de serviciu pot fi reamenajate, dar într-un mod care să utilizeze cât mai eficient spațiul redus.
În prezent, se aplică regulile Legii Locuinței, care prevede suprafețe minimale necesare destinate încăperilor sanitare și numărul acestora:
- pentru o garsonieră și un apartament cu 2 camere, este prevăzută o suprafață de cel puțin 4,5 mp care reprezintă o baie cu cadă, chiuvetă și vas de toaletă (plus diverse alte accesorii – etajeră, oglindă, portprosop etc.);
- la un apartament cu 3 camere, este necesară o arie de cel puțin 6,5 mp, pe lângă baie fiind prevăzut și un WC cu vas de toaletă și chiuvetă (eventual lavoar mic);
- pentru apartamentul de 4 camere, se impune o baie dotată complet, plus un duș care să aibă și vas de toaletă și chiuvetă, toate însumând 7,5 mp;
- la apartament de 5 camere, sunt necesare două băi, cu aria totală de minimum 9 mp.
După cum observăm, pentru mai mult de o baie, nu se menționează concret ce suprafață minimă trebuie să aibă o singură incintă. O altă realitate este faptul că, în unele proiecte imobiliare, se respectă adesea doar suprafețele minime prevăzute în lege, iar, în cazul locuințelor vechi, nici măcar acestea (ca să nu mai vorbim de băi înființate din inițiativă proprie, fără legătură cu cadastrul și legislația în vigoare). Acestea sunt situații în care problema spațiului poate deveni critică.
Pentru un acces decent, trebuie să ne gândim bine la dimensiunile obiectelor sanitare și poziționarea lor – de exemplu, să avem măcar 60 cm spațiu liber în fața chiuvetei, respectiv a vasului de toaletă. Este deja un subiect de anecdotă situația în care se stă pe vasul de toaletă și cu picioarele în cada de duș; acest lucru se întâmplă nu doar la noi, ci și în țări aparent mai dezvoltate, dar unde oamenii, din lipsă de soluții convenționale, devin inventivi peste anumite limite... Lipsa de spațiu poate proveni și din aglomerarea cu mobilier sau obiecte inutile, care limitează accesul. Problema devine mai serioasă atunci când trebuie asigurat accesul persoanelor imobilizate în scaun cu rotile; teoretic, aceștia nu ar trebui să aibă dificultăți de acces în baia principală a locuinței, deci au nevoie de un spațiu de cel puțin 60 cm (depinde și de gabaritul scaunului, pentru că există și echipamente de acest gen cu dimensiuni mult mai mari). Pentru persoanele menționate, dar și pentru restul utilizatorilor care pot avea probleme de echilibru, ori în caz de pardoseală umedă sau la duș, este bine ca baia să fie prevăzută și cu bare de sprijin.
Aspecte funcționale
Legislația mai impune ca spațiile sanitare să aibă câteva elemente de bază, firești de altfel. Orice astfel de spațiu va dispune de ventilație directă sau prin coș de ventilație, iar baia și dușul au nevoie de sifon de pardoseală. În privința ventilației și aerisirii, cea mai fericită situație este să avem o fereastră către exterior, inclusiv către o curte de lumină. Dacă avem doar coș de ventilație, trebuie să verificăm starea acestuia, dacă este funcțional. În privința sifonului de pardoseală, trebuie să fim atenți care va fi cota finală, pentru a integra sifonul: ne ridicăm cu pardoseala sau trasăm șanturi în planșeu pentru țeava de evacuare a apelor uzate? De asemenea, în baie trebuie prevăzut un spațiu pentru mașina de spălat – aspect care nu este respectat dacă spațiul este insuficient, caz în care locatarii, pe bună dreptate, poziționează mașina de spălat în bucătărie sau în altă zonă unde intervin cu mici prelungiri ale instalațiilor.
Un aspect deloc de neglijat este fonoizolarea. Viața la bloc, mai ales în cazul blocurilor realizate cu resurse reduse, este marcată de evenimente acustice legate de funcționarea instalațiilor din băi și de pași sau obiecte căzute pe podea. Din păcate, sunt puține soluții pentru a remedia acest neajuns. Dacă aveți totuși șansa să interveniți, îl puteți proteja pe vecinul de dedesubt prin realizarea unei izolații fonice a pardoselii cu vată minerală sub dală flotantă. Iar atunci când realizați o structură nouă, de exemplu una ușoară din gips-carton, folosiți neapărat vată minerală sau alt material fonoizolant între plăci, care vă va proteja de zgomotele din baie.
Ar mai trebui să spunem câteva cuvinte despre amplasamentul băii în cadrul locuinței. Dacă ar fi să ne raportăm la teoriile Feng Shui, lucrurile s-ar complica mult: baia ar trebui să fie amenajată în partea de vest sau nord-vest a casei, și puțini își pot permite să îndeplinească această cerință. Conform acestor principii, baia este o zonă ”murdară”, care nu trebuie amplasată în centrul casei, sub scara interioară, lângă bucătărie, dormitor sau ușa de intrare în locuință. Altfel... norocul, bogăția și fericirea devin ținte foarte greu de atins. Probabil cei aproape 25% dintre români care au încă toaleta în fundul curții sunt mai apropiați de exigențele Feng Shui, dar nu pare neapărat un motiv de mândrie. Așadar, să trecem la lucruri cu adevărat practice:
- amplasați băile în zone ”strategice”, lângă dormitoare, respectiv lângă camera de zi în cazul băii de serviciu;
- baia poate avea deschidere directă către dormitor doar dacă aveți o metodă de ventilație performantă;
- pentru a utiliza eficient coloana de instalații, puteți alătura baia și bucătăria, dar aveți grijă ca zonele de acces (ușile) să fie cât mai îndepărtate;
- folosiți uși de calitate, care să aibă și proprietăți fonoizolante.