Baile in stil rustic, confort si naturalete
Stilul rustic de amenajare se potriveste foarte bine cu cerintele pe care le avem de la spatiul unei bai, aducand confortul si intimitatea intr-o ambianta creata prin folosirea materialelor naturale.
Stilul rustic reprezinta apropierea de natura, si orice incapere amenajata in acest stil va poate face sa va simtiti ca si cand ati locui departe de forfota urbana si inconjurati de linistea pe care cadrul natural o aduce. O baie “rustica” este o incantare pentru priviri si pentru simturi, si asta deoarece pe langa materialele si texturile naturale, aceasta impune si un element natural esential, si anume apa. Imaginati-va o plimbare pe aleea pietruita a unei paduri, invaluiti de susurul lin al raului ce curge de-a lungul aleii. Acum porniti robinetul cazii imbracate in piatra naturala si puteti avea un sentiment asemanator chiar daca locuiti la kilometri distanta de peisajul natural.
In functie si de ceea ce va doriti, stilul rustic poate fi combinat cu alte stiluri de amenajare pentru a obtine rezultate cu adevarat deosebite, mentionand aici stilul industrial, minimalist, vintage sau shabby-chic. Astfel, accesoriile de baie pot fi alese in oricare dintre stilurile alese doriti, putand obtine asadar o amenajare mai relaxata si mai usor de readaptat (daca este cazul). Lemnul natural si finisajele cu piatra sau caramida aparenta sunt doua dintre materialele esentiale ce definesc stilul rustic.
Mai mult, hambarele au reprezentat de asemenea o sursa de inspiratie in amenajarile rustice, influenta prezentandu-se prin asa-numitele “interioare de hambar”, cu usi de lemn, grinzi aparente si pereti placati cu lemn. Retineti doar ca lemnul si apa nu sunt o combinatie de bun augur, asadar atentie la specificatiile lemnului si la rezistenta acestuia la umiditate.
Paleta de culori pe care o puteti alege intr-o baie in stil rustic trebuie sa sugereze atat tematica naturala, cat si prospetimea specifica acestei incaperi. Pe langa nuantele calde de maro, bej sau caramiziu, puteti opta si pentru albastru prafuit sau visiniu, pe care apoi sa le combinati cu una dintre culorile pamantului.
Metalul poate fi de asemenea utilizat, existand chiar sugestii spectaculoase de amenajare care propun instalarea unei galeti de metal in locul chiuvetei! Nu alegeti insa metale stralucitoare, fiind mai indicat sa va decideti asupra metalelor cu aspect invechit, ruginit (retineti ca ne referim aici doar la aspect), si de o culoare mai inchisa.
Cat despre decoratiuni, fotografiile puse in rame din crengute de copaci sau covorasele de baie cu model rustic (suntem romani, avem de unde alege) vor aduce cu siguranta natura mai aproape de interiorul casei dumneavoastra.
Proiectele de bricolaj sunt foarte potrivite cu acest stil, asa ca nu va sfiiti de a incerca lucruri noi! V-ati gandit vreodata ca o scara veche din lemn poate deveni noul dumneavoastra suport de prosoape? Daca vi se pare totusi o abordare mult prea indrazneata, puteti descoperi alte proiecte asemanatoare aici si aici.
Haideti sa privim la cateva sugestii de amenajare a bailor in stil rustic, din care bineinteles ca va puteti inspira:
Lemnul natural si culorile calde tradeaza stilul rustic al acestei amenajari ce aminteste de baia unei case de la tara.
Peretele din caramida al acestei case vechi a fost partial lasat la vedere, pentru a oferi o nota de autenticitate. Putem observa de asemenea lemnul si cada in stil vintage.
Iata o alta baie in care lemnul a fost folosit cu preponderenta, de asemenea si obiectele din metal cu aspect invechit. Accentele vii de culoare contrasteaza frumos cu culorile neutre ale lemnului.
Stil rustic imbinat cu stilul industrial, reiesit din utilizarea cazii cu aspect cenusiu-metalic si a corpului de iluminat din sarme impletite.
Iata aici ce mentionam mai devreme referitor la alegerile neconventionale, cum ar fi instalarea unei galeti de metal drept chiuveta.
Baie amenajata in stil rustic-modern, evidentiat de simplitatea liniilor si a unghiurilor drepte, si de utilizarea sticlei transparente.
Putem observa aici cum stilul rustic isi face simtita prezenta prin peretele si usa placate cu lemn, si prin covorul cu imprimeu traditional.
Priviti cat de frumos se pot imbina stilul rustic si cel shabby-chic, intr-o amenajare ce sugereaza feminitate, cu grinzi aparente si, surprinzator, tonuri reci de culoare.
Stilul rustic este aici imbogatit de numeroase decoratiuni prin care se face simtita si influenta stilului vintage.
Desi greu de imaginat, iata cum stilul rustic si cel minimalist se pot impleti, elementele rustice din lemn accentuand albul pur specific minimalismului.
Surse foto: www.dettydesign.hu, www.polostroy.org, www.jenny.gr, www.onekindesign.com, www.digsdigs.com, www.pinterest.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu