Când răcoarea şi căldura se obţin cu ajutorul pământului
La periferia orasului Mexico City, intr-un cadru natural arid, echipa de la Cherem Arquitectos a proiectat si construit o casa cu forme simple, moderne, adaptata conditiilor de clima. Pentru aceasta arhitectii s-au gandit sa foloseasca ce aveau la indemana, respectiv pamantul de pe proprietate care le ramanea in urma lucrarilor de excavare.
Casa Candelaria se afla pe colinele din imprejurimile orasului, in imediata apropiere de San Miguel de Allende. Imprumutand din stilul arhitectural al traditionalei hacienda, locuinta avand 1500mp se remarca printr-o serie de curti si terase in jurul carora au fost amenajate spatiile interioare. Curtea centrala este protejata cu o placa din beton care iese in consola peste o alta terasa ce se deschide spre peisajul inconjurator, oferindu-le membrilor familiei perspective spectaculoase.
Pentru a adapta locuinta la conditiile locale de clima arhitectii s-au gandit sa foloseasca pamantul compactat. Pentru ca tot trebuiau sa faca excavari in vederea pozitionarii elementelor de fundatie, arhitectii au profitat de pamantul scos pentru a crea peretii noii case. Aceasta solutie a oferit o economie semnificativa in bugetul alocat lucrarilor de constructie, iar beneficiarii au profitat pentru a investi in finisaje. Peretii au o grosime de 50cm, iar nuantele de gri au fost obtinute prin inserarea unor prigmenti naturali in volumul de pamant, inainte de compactare. Materialul si grosimea peretilor ii transforma pe acestia intr-un element cheie care contribuie la reglarea in mod natural a climatului interior. Pe parcursul zilei soarele ajunge sa incalzeasca suprafetele peretilor, dar masivitatea lor contribuie la mentinerea unei atmosfere racoroase la interior.
Odata cu lasarea serii, atmosfera se racoreste iar in orele diminetii casa are nevoie de un plus de caldura pentru a mentine o temperatura relativ constanta. Aceasta caldura este oferita de peretii exteriori, care treptat cedeaza din caldura inmagazinata pe parcursul zilei.
Structura este compusa din patru volume principale organizate in jurul curtii centrale. In functie de orientarea fata de punctele cardinale, fiecare spatiu interior beneficiaza de vitraje prin care lumina naturala patrunde din plin. Ferestrele care nu sunt protejate de consolele din beton ale teraselor au fost acoperite cu obloane din lemn masiv, a caror textura si culoare contrasteaza in mod placut cu nuantele pamantului.
Locuinta Candelaria a fost una din castigatoarele premiilor Architizer 2016 A+ in categoria Locuinte Private si, la cum arata volumul, este foarte usor sa ne dam seama de ce s-a bucurat de atat de mult interes. Privita per ansamblu arhitectura minimala cu detalii si materiale placute, dar mai ales aspectul durabil al intregii constructii, sunt ingredientele care i-au asigurat succesul.