Caramizi cu goluri menite menite sa pastreze casele racoroase
Ati spune ca nu mai este nimic de inventat la un material de constructie folosit de sute de ani. De la zidurile groase din caramida plina, pana la inchiderile realizate acum din caramida cu goluri in care mai nou se pune si termoizolatie pentru a fi si mai eficiente, produsul se reinventeaza pentru a servi nevoilor curente si a tine pasul cu timpul.
Acum va prezentam un model de caramida a carei forma urmareste sa creasca eficienta zidariei, dovedindu-se o solutie viabila pentru zonele cu clima torida.
Arhitectii columbieni Miguel Nino si Joahanna Navarro de la Sumart Diseno y Arquitectura SAS au proiectat acest model de caramida, denumit BT – Bloque Termodisipador, menit sa ajute cladirile sa isi mentina temperaturile interioare in limitele de confort. Avand o forma neregulata, blocurile de zidarie sunt perforate si cu o fata oblica astfel ca pe langa aspectul eficientei energetice s-a urmarit si reducerea resturilor de material in timpul procesului de productie.
Spre deosebire de blocurile standard de zidarie, caramida BT are cinci laturi si este asimetrica, una din fete fiind inclinata astfel ca protejeaza peretele de razele directe ale soarelui. Caramida este perforata si are o structura poroasa, ce permite aerului sa circule si sa disipe caldura acumulata pe parcursul zilei.
„In cazul caramizilor arse, caldura este transferata intr-o singura directie pentru ca suprafetele orizontale actioneaza ca punti termice prin care se transmite caldura spre interior” declarau arhitectii. „Suprafetele orizontale ale caramizii BT sunt intrerupte printr-o serie de goluri mai mici, astfel ca transferul se efectueaza mai greu iar incaperile se mentin racoroase mai mult timp”. Caramizile noi mai au un avantaj acela ca prin forma lor reflecta undele sonore ale zgomotelor ambientale, asigurand un mediu interior mai calm si relaxant.
Spre deosebire de caramizile traditionale, acestea pot fi aranjate in mai multe variante obtinandu-se modele tridimensionale interesante ce permit forme arhitecturale deosebite. Avand in vedere pastrarea dimensiunilor standard aceste caramizi se pot combina cu zidariile traditionale. Fiecare caramida este prevazuta cu un nut care asigura folosirea unei cantitati optime de mortar pentru asamblarea peretelui.