Care este temperatura optimă pentru un somn odihnitor
Intr-o incapere in care temperatura este prea ridicata sau mult prea scazuta, calitatea somnului are de suferit. Chiar daca te consideri o persona friguroasa sau dimpotriva, specialistii recomanda o temperatura constanta in casa pentru a nu te imbolnavi.
Dupa spusele specialistilor care au facut studii in acest sens, dormim o treime din viata, dar este important sa avem un somn odihnitor pentru a face fata cu succes activitatilor din timpul zilei.
Dar care este temperatura ideala pe care trebuie sa o avem in dormitor pe timpul noptii?
In stabilirea temperaturii ideale din casa se tine cont si de temperatura medie de afara. Pe timpul iernii, cand afara temperatura medie, pe timpul noptii, ajunge la o valoare de -1 grad Celsius sau -2 grade Celsius, in casa temperatura nu trebuie sa fie mai mare de 18-20 de grade Celsius. Si chiar daca se ajunge afara la o temperatura de -10, in dormitor temperatura pe timpul noptii nu trebuie sa depaseasca 21 de grade. Confortul general al somnului este dat si de valoarea umiditatii care se afla in camera.
In zilele mai calduroase, temperatura poate fi pastrata si la 18 grade Celsius.
In ceea ce priveste celelalte incaperi ale casei, temperatura optima este cuprinsa intre 19 grade Celsius si 21 de grade Celsius pentru camera de zi si intre 20 de grade Celsius si 22 de grade Celsius pentru baie.
Pe timpul verii, pentru un somn odihnitor, temperatura din dormitor se poate incadra si in intervalul 20-22 de grade, fara sa depaseasca 24 de grade. Trebuie sa tii cont ca diferenta de temperatura de afara fata de cea din interior sa nu fie mai mare de 15 grade, pentru a nu se produce disconfort.
Alte recomandari pentru un somn cat mai linistit:
Un alt aspect important pentru un somn odihnitor si confortabil este alegerea lenjeriei de pat potrivite.
De asemenea, aeriseste camera in fiecare zi chiar daca este frig afara, atat dimineata, cat si seara.
Stabileste-ti un program de somn pe care sa il urmezi. Incearca sa te culci inainte de miezul noptii pentru a te trezi odihnit dimineata devreme si a putea dormi intre 6 si 8 ore.
Nu consuma alcool si cafea inainte de somn. Acestea iti pot afecta calitatea somnului.
Nu manca alimente grele cu cel putin doua ore inainte de somn, deoarece mancarea se digera mai greu seara. Daca vrei totusi o gustare, poti opta pentru lapte, nuci sau banane.
Renunta la telefon, laptop si televizor inainte de culcare. Orice gadget care iti poate distrage atentia nu este recomandat in dormitor, inainte de somn. Dormitorul este camera destinata odihnei si asa trebuie sa ramana.