Care sunt problemele unei fațade tencuite și cum le identifici
Tencuirea fatadelor este o solutie clasica de finisare pentru exteriorul locuintei, si, cel putin pe teritoriul tarii noastre, se observa cu usurinta ca majoritatea caselor sunt tencuite. Motivele nu sunt greu de inteles: pretul executiei unei fatade tencuite poate fi mai redus decat al unei fatade placate, iar designul devine unul permisiv si adaptabil mai multor stiluri de amenajare.
Te-ai gandit insa cu ce te poti confrunta de-a lungul timpului daca ai ales sa-ti tencuiesti fatada? Iti prezentam mai jos o lista cu cele mai intalnite probleme care apar la fatadele tencuite si cum le poti identifica si corecta eficient. In plus, problemele la tencuiala te pot conduce catre unele probleme mai serioase ale constructiei, care se manifesta in primul rand pe tencuiala.
Murdaria si petele
Fatadele se murdaresc in urma actiunii prafului si a apelor pluvial si denota faptul ca nu au fost intretinute. Curatarea fatadei cu un aparat de spalare cu presiune este de multe ori o rezolvare suficienta, daca materialul permite, insa daca dupa curatare observi si alte probleme, atunci cel mai probabil ca vei avea nevoie sa iei in considerare o retencuire fatadei.
Tencuiala crapata
Crapaturile pot fi mai usor sau mai greu de observat, in functie de dimensiunile lor, si de aceea fatadele ar trebui inspectate regulat. Vestea buna este ca nu toate crapaturile inseamna, de fapt, o problema foarte grava - unele sunt doar o consecinta a vechimii, la fel cum ridurile apar in urma imbatranirii tenului.
Iata cateva diferente intre diferitele tipuri de crapaturi:
Fisurile
- sunt atat de mici incat se compara cu grosimea unui fir de par. Sunt ignorabile, indiferent daca apar vertical, orizontal sau diagonal. Repara-le doar daca se largesc sau daca te deranjeaza din punct de vedere estetic.
Fisuri cu desprinderi de tencuiala
- acestea arata ca tencuiala incepe sa se dezlipeasca de pe zid., fie din cauza scurgerilor de apa, fie din cauza unor probleme structurale. Acestea se observa si pe peretii interior si pe tavane, iar in curand exista riscul ca intreaga tencuiala sa se desprinda. Aici masurile sunt necesare cat mai degraba, si asigura-te ca ceri ajutorul unui expert pentru a determina gravitatea problemei.
Fisuri ale structurii
- cele mai ingrijoratoare crapaturi sunt cele aparute pe zidurile de rezistenta ale constructiei, iar aici cel mai bine este sa rezolvi problema cu ajutorul unui expert. Lucrarile prost executate cresc riscul de prabusire a cladirii.
Decolorarea/ schimbarea culorii
Se produce in general din pricina avariilor produse de apa si a actiunii razelor UV. Calitatea tencuielii este deci un factor major in aceasta privinta. Petele maronii apar la scurt timp dupa producerea unei scurgeri, si le poti remedia folosind aplicand o tencuiala impermeabila, dar asta nu rezolva problema de baza care a dus la scurgerea apei. Este, deci, nevoie sa apelezi la un specialist.
Umflaturile/ eflorescente
Odata ce avariile produse de apa devin severe, fatada tencuita va incepe sa se umfle pe alocuri. Poti ajunge la umflaturi si fara sa observi inainte modificari ale culorii fatadei, insa cand se intampla asta este nevoie sa inlaturi o parte a tencuielii si sa retencuiesti fatada.
Mucegaiul/ algele
Micro-organismele au nevoie de umezeala, astfel ca fatadele expuse constant la umiditate au un risc mult mai mare de a se expune la un asa-numit atac biologic (mucegai si alge). Inlatura-le folosind un concentrat fungicid, aplicat pe fatada pe care in prealabil ai curatat-o. Aplica, apoi, un nou strat de tencuiala. Retine, totusi, ca mucegaiul si algele sunt un risc doar pentru fatadele dinspre N, NE si NV, precum si pentru fatadele umbrite.
Te-ai confruntat si tu cu probleme aparute la ceva timp dupa ce ti-ai tencuit fatada? Spune-ne mai jos ce rezolvari utile ai gasit sau intreaba-ne ce te nelamureste!