Cari de lemn: Prevenire şi combatere
Când îți dai seama că mobila ta are cari de lemn poți intra în panică, îngrijorare și n-ai habar cum să le elimini. Pentru că lucrez cu lemnul aș privi lucrurile puțin mai simplu în ceea ce privește mobila, mai dramatic dacă ne referim la structuri de dulgherie, case sau învelitori bazate pe grinzi de lemn.
Să nu uitați că nu doar cari atacă lemnul, personal aș puncta doar că ciupercile, prin fungi și spori sunt mult mai periculoase, putând fi mult mai greu îndepărtate.
Cum arată cari de lemn?
Revenind la mobila din lemn masiv, la PAL puteți dormi liniștiți, când apare firispor în zona pieselor de lemn sau identificați găuri de 1,5-2 mm diametru în orice material lemnos atunci este foarte probabil să aveți cari de lemn. Foarte important, pot exista găuri în lemn, însă dacă nu apare semnul de vierme ( cum se spune și în Dune) adică firisporul, e mai bine să urmăriți încă câteva zile, ca să puteți sta liniștiți. Unii chiar apreciază urmele unde au fost cari, pentru că e semn de lemn masiv autentic, nu stratificat sau plăci aglomerate.
Partea care ne îngrijorează este forma de larve, viermișori de câțiva milimetri lungime, care se hrănesc cu lemnul și sapă tunele timp de 3 ani, înainte să devină adulți sub forma unor insecte zburătoare. Larvele de cari pornesc să intre în lemn prin zona de material lemnos apropiat de coaja, numit alburn. Acolo e mai moale, de aceea tâmplarii care se respectă elimină partea respectivă, la esențele tari. Stejarul din mobilele noastre abia are 5% alburn, și de regulă este pe părțile interioare, ne-expuse vederii.
Revenind, în faza de zburătoare durata carilor de viață este redusă, și tot ce urmăresc este depunerea de ouă pentru ca noi larve să continue munca de cârtiță prin mobila voastră.
Cari de lemn preferă lemnul de esență mai moale, bradul, mesteacăn, plop cu o umiditate relativ ridicată. Femelele depun ouă în crăpături ale lemnului sau găuri făcute anterior de alte cari.
Cari nu au o preferință pentru mobilă în detrimentul lemnului de construcții, de aceea în Anglia există o reglementare care limiteaza materialul lemnos pentru structuri ca să nu aibă mai mult de 25% în componență albur, pentru a evita șubrezirea structurii în caz de atac cu insecte xilofage. Rareori există finisaj pe structurile de dulgherie.
În afară de funcția de bază, de reducere a deformărilor lemnului și de prevenirea apariției unor crăpături nedorite, uscătoarele de lemn aduc masa lemnoasă la o umiditate în jurul zonei de 8 %, înainte de prelucrare. Cari de lemn au nevoie de minim 14-15 % apă în lemn sau cel mult o lună de umiditate de peste 60 % în aerul din mediul unde se găsește lemnul.
Lemnul astfel uscat, tratat termic (a nu se înțelege thermowood) – nu mai prezintă caracteristci propice pentru dezvoltarea carilor, eliminând în timpul procesului și ouăle sau larvele acolo unde ele există.
Oxigenul este un alt factor fără de care cari de lemn nu pot trăi, un aspect foarte important în combaterea lor. Trebuie știut că larvele nu penetrează lemnul finisat, nu găuresc lacul, deci e puțin probabil să afecteze lemn protejat pe suprafețele exterioare.
Ce fac? Recomandarea mea – Calin Pop de la StejarMasiv.ro
Cred că cel mai important factor pentru a scăpa de cari este aplicarea unei metode. Mă rezum să fac referire azi doar la mobilă și mobilier.
• Pentru piesele mici de mobilă, înghețarea este o metodă eficientă, cu siguranță puteți găsi undeva un depozit de frig în care să păstrați mobilierul timp de câteva zile la temperatura de -20 de grade.
• Nici expunerea la temperaturi ridicate, de peste 60 de grade nu permite supraviețuirea dăunătorilor. Un container de tablă, vopsit negru, închis ermetic în plin soare, câteva zile de-a rândul pe timpul verii are și marele avantaj că poate fi un spațiu cu conținut scăzut de oxigen. Un mare avantaj este că după aceste metode nu vă procupă cum să scăpați de substanțele chimice aplicate, iar impactul asupra mobilierului este minim.
Cum scap de cari de lemn?
Denumirea substanței cea mai cunoscută este Boraxul (borat de sodiu). Arătați precauție dacă o dețineți, copiii voștri s-ar putea să afle că e bună ca să facă slime-ului. Puteți contoriza la beneficii faptul că activează detergenții, are aplicații extracția aurului, are proprietăți anti-fungice sau ignifuge.
Personal refuz aplicarea unor chimice pe mobila din spațiul pe care-l locuiesc, așa că urmăriți pașii de mai jos.
Aplicarea unor substanțe din comerț poate rezolva parțial problema, sau total, în funcție de metoda de aplicare și consecventa manoperei și a repetării.
Sunt însă surse care privesc cu neîncredere aplicarea chimicalelor, pe motiv că penetreaza momentan sau superficial, pătrunzând doar 2-3 mm în grosimea elementului de lemn.
Aplicarea peste piese finisate cu lac nu produce efect, eu nu cunosc mulți oameni dispuși să refiniseze mobila pe care o dețin sau să suporte mirosul tratamentului chimic.
Benzina, din folclor se presupune că le este fatală, însă trebuie privită cu mare reținere această soluție din cauza precauțiilor de siguranță și prevenția accidentelor. Știu cazuri de aplicare de combustibili pe structuri de acoperiș, mi-e teamă să dau frâu liber imaginației, ce se întâmplă dacă ulterior focul ajunge în zona respectivă.
Concluzie
Aș păstra ca alternative aplicabile diferențele de temperatură și lipsa oxigenului. Dacă mobila respectivă are o anumită valoare, vă recomand să depuneți puțin efort pentru eliminarea dăunătorilor, însă și pe viitor, prevenția este soluția de bază. Umiditate scăzută și suprafețe acoperite cu finisaj.
Arderea lemnului, superficială, așa cum am prezentat-o în articolul – Arderea scandurii pentru placare de fatada exterioara la cabana – este o metodă veche, aplicată de popoarele de pe toată planeta ca metodă de conservare și protejare a lemnului atât pentru dăunători, cât și la foc, ulterior.
Pentru piese de mobilier de valoare ridicata, mobila antică sau obiecte de patrimoniu vă recomand cu tărie să apelați la o firmă specializată, este posibil chiar să fie nevoie de înlocuirea unor elemente din lemn ce nu mai pot fi salvate și recondiționate. Unii producători simulează găurile de cari pentru a conferi lemnului aspect de lemn vechi, ar fi dezamăgitor să va alarmați și să vă intoxicați casa zadarnic.
Pentru pasionații de DIY, viermele este subiect de inspirație, nu e neapărat privit ca dăunător.
Informați-vă înainte să cheltuiți bani!