Casa amenajata in cladirea unei foste gradinite
Echipa de proiectare ATELIER SPACE a finalizat lucrarile de reconversie avand grija sa pastreze elementele arhitecturale specifice ce dau caracter constructiei. Atingerea unui grad ridicat de eficienta energetica a fost o cerinta importanta a familiei astfel ca arhitectii au trebuit sa includa o serie de tehnologii menite sa imbunatateasca gradul de izolare si asigurarea unui consum redus de energie.
Construita in 1925, cladirea realizata din caramida plina se remarca prin spatii ample si inalte, cu vitraje generoase care sa permita luminii naturale sa patrunda din abundenta in interioare.
Aceste atuuri au usurat intregul proces de transformare, pentru ca nu se impuneau schimbari majore in structura generala a imobilului. Spre exemplu, o clasa era suficient de incapatoare incat a fost recompartimentata si amenajata pentru a gazdui trei dormitoare.
Acoperisul si vitrajele au fost prevazute cu sisteme suplimentare de etansare si izolare astfel incat sa se reduca pierderile de caldura. O pompa de caldura asigura incalzirea si racirea spatiilor. Panourile solare asigura necesarul de energie pentru functionarea echipamentelor din casa iar eficientizarea consumului a fost rezolvata cu ajutorul unui sistem de control automatizat. Cu ajutorul acestuia membrii familiei pot sa porneasca sistemul de incalzire, sa controleze luminile si si rulourile de la ferestre de la distanta, prin intemediul telefonului mobil.
Noua casa are o suprafata de 694mp si contine cinci dormitoare, baile aferente, un salon media-cinema, o sala de fitness, precum si o zona de zi deschisa, in care se regaseste bucataria, locul de luat masa si zona de relaxare. Vechiul teren de joaca al gradinitei a fost transformat intr-o curte insorita, cu banchete din caramida tencuita aranjate in jurul unui foc deschis. La etaj spatiul a fost amenajat pentru a gazdui un mic apartament pentru oaspeti.