Casa cu interioare generoase, adaptata climatului californian
Echipa Klopf Architects a inlocuit o veche constructie din 1940, lasata in paragina in orasul Belmont, California cu o casa contemporana, eficienta energetic, al carei design aminteste de primele locuinte moderniste facute de Josheph Eichler pentru a fi accesibile publicului larg. Noua cladire iese in evidenta pastrand anumite elemente constructive specifice caselor Eichler, precum peretii vitrati, structura din stalpi si grinzi de lemn, dar mai ales liniile geometrice clare care definesc volumele ce o compun.
In momentul achizitionarii proprietatii, beneficiarii nu stiau ce sa faca cu structura existenta si pentru aceasta au apelat la serviciile arhitectilor astfel incat solutia oferita de ei sa rezolve atat situatia existenta cat si cerintele lor spatiale si de confort. Propunere echipei Klopf Architects a vizat realizarea unei case cu interioare generoase, vitraje ample si spatii deschise, care sa comunice la diferite niveluri cu gradina. Fiecare metru patrat din aceasta casa se afla la doar cativa de centimetri deasupra solului, pastrand o legatura directa cu mediul inconjurator. Senzatia unor spatii cu inaltimi mai mari este data de treptele care coboara spre nivelul gradinii si prin inserarea unui luminator. Gradarea inaltimilor spatiilor are o legatura stransa si cu ierarhizarea spatiilor interioare, de la cele publice precum zona de zi care este si cea mai inalta, pana la zona de intrare care este mai joasa.
Organizarea si dimensionarea spatiilor s-a facut tinand cont de modulul lungimilor de grinda din sistemul constructiv folosit, astfel ca volumele capata un ritm si proportii potivite.
Din zona de acces se ajunge intr-o curte interioara, care se deschide spre gradina din spate prin intermediul unui perete integral vitrat. Pe masura ce panta terenului coboara de la nivelul strazii, acelasi lucru se intampla si cu casa, ajungand in zona livingului flancata pe doua directii de pereti vitrati.
Stresinile ample protejeaza interioarele de lumina directa a soarelui in anotimpul cald, astfel ca atmosfera ramane racoroasa si placuta, fara a fi nevoie de sisteme de climatizare. In ciuda suprafetelor vitrate de mari dimensiuni, anvelopanta este foarte bine izolata termic, fara a se neglija acoperisul si nici pardoseala astfel ca locuinta reuseste sa depaseasca cu aproape 40% normele destul de drastice impuse de Codul de Energie al Californiei.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa