"Casa din Cristal", un magazin cu o fatada integral din sticla
Sticla este un material frumos dar pretentios din punct de vedere al exploatarii, datorita usurintei cu care se poate sparge si ciobi. Dar cum ar fi daca am gasi o modalitate prin care sa ii oferim o rezistenta asemanatoare cu cea a betonului? Acest lucru a fost realizat de catre echipa de arhitecti de la MVRDV in cadrul proiectului „Casele din Cristal” (Crystal Houses), un magazin exclusivist din Amsterdam a carui fatada este integral realizata din elemente din sticla.
Crearea unei astfel de fatade nu a fost un proces lipsit de provocari. Echipa de arhitecti a colaborat cu o serie de experti, printre care si cei de la Gietermans & Van Dijk Architects, Universitatea de Tehnologie din Delft, Brower & Kok Engineers, ABT Consulting Engineers si Wessels Zeist, cu care au lucrat timp de aproape un an in vederea dezvoltarii tehnologiei si a formelor necesare asigurarii rezistentei structurale de care aveau nevoie.
Poesia in Resana a produs blocuri individuale de sticla masiva, respectand dimensiunile standard ale unei caramizi pline astfel incat fatada rezultata sa aminteasca din punct de vedere estetic de arhitectura locala, in care predomina cladirile finisate in caramida aparenta. Aceste blocuri masive au fost tesute si lipite intre ele cu ajutorul unui adeziv trasparent, actionat prin expunerea la raze UV. Testele de rezistenta realizate de specialistii de la Unveristatea de Tehnologie din Delft au aratat ca zidurile din caramida plina de sticla sunt „mai rezistente decat betonul”, putand face fata la o forta de 42000N (echivalentul a doua SUV-uri).
Proiectata pentru investitorul Warener, cladirea cu design deosebit combina atat elemente traditionale cat si unele apartinand limbajului arhitectural international, realizand o cladire mixta care pune la dispozitie o suprafata de 620mp de spatiu comercial la parter si 220mp pentru locuire la nivelurile superioare. Pentru un plus de rezistenta la uzura mecanica, la baza peretilor spre strada, a fost creat un soclu din beton armat. In ce priveste mentinerea la interior a unui climat confortabil, arhitectii au prevazut un sistem de inclazire cu o pompa de caldura.
Fatada inedita a generat o serie intreaga de studii si teste care vor oferi baza pentru alte proiecte in care sticla va fi exploatata la maxim, in forme noi. Utilizarea sticlei ca material de constructie s-a dovedit eficienta din punct de vedere al gestiunii deseurilor rezultate, astfel ca elementele cu defecte sau resturile au fost retopite si refolosite ca materie prima.