Casa din vie. Interpretare modernă pentru un material folosit de când lumea
Cei 319 mp ai casei cuprind spatiile definite cu ajutorul a trei volume dreptungiulare interconectate, aranjate in jurul unui copac existent si astfel pozitionate incat sa profite la maxim de razele soarelui pentru incalzire si lumina. Doua dintre volume au fost construite din zidarie de caramida cu elemente de beton, tencuita si varuita in alb. Acestea gazduiesc spatiile private: dormitorul de oaspeti, biroul si dormitorul matrimonial cu baie si dresing, precum si inca alte cinci domitoare cu bai proprii. In contrast, al treilea volum a fost construit din pamant compactat si gazduieste locul de luat masa, bucataria si zona de discutii cu televizorul, pozitionata la un nivel mai coborat fata de celelalte.
Peretii masivi au fost realizati din pamant nisipos adus din apropiere, compactat pentru a crea un volum solid si masiv care sa ofere protectie spatiilor interioare. Vara acesti pereti conserva racoarea la interior, iar caldura inmagazinata pe parcursul zilei o degaja, treptat, noaptea, mentinand astfel spatiile intr-o temperatura optima.
Toate cele trei volume au acoperisul drept, sustinut de o structura din grinzi de lemn masiv. Spatiul comun se deschide spre exterior prin intermediul unei terase generoase protejata de soare prin intermediul unui parasolar din rachita impletita. Toate incaperile beneficiaza de vitraje inalte, menite sa incadreze anumite perspective cu dealurile acoperite de vii din imprejurimi.
„Calmul si linistea peisajului inconjurator creeaza cadrul propice pentru aceasta locuinta cu un singur nivel, care incearca sa nu modifice semnificativ terenul, aliniindu-se si adaptandu-se elementelor naturale care compun acest colt de de lume” declarau arhitectii.
Iti propunem mai departe să revezi o casa din lemn care nu are insa multe in comun cu cabanele rustice de la munte. Aproape integral acoperita la exterior cu sipci din lemn de cedru, aceasta casa poloneza, realizata de biroul de proiectare Mariusz Wrzeszcz si numita Casa Cedrilor, are o geometrie simpla, in care predomina jocul de volume si decupajele.
Iata o alta casa construita din materiale naturale, dar si din elemente reciclate. Volumele casei Linder din Dallas, Texas, se remarca prin anvelopanta continua, de pe acoperis pe fatade, realizata din panouri de tabla ondulata ruginita si imprejmuirea ai carei pereti masivi au fost compusi din gabioane.