Casa în care fiecare încăpere se extinde spre o zonă de interes
Atunci cand echipa de specialisti de la Murman Arkitekter a avut de realizat o casa pe un teren relativ mic, amplasat pe o peninsula din Suedia, acestia au dorit ca spatiile interioare sa beneficieze de frumusetea naturii inconjuratoare si au proiectat volumele astfel incat fiecare incapere sa se extinda si sa fie orientata spre o anumita zona de interes. Urmand aceasta idee, volumul casei s-a conturat parca de la sine, sub forma unei stele cu sase varfuri de unde pornesc terase private ce asigura intimitate si liniste fiecarui membru al familiei.
Vila Sunnano se afla la cateva ore de mers cu masina spre nord-vest de Stockholm, intr-o zona pitoreasca in care se afla un lac si vegetatie bogata de jur imprejurul lui. Hans Murman, arhitectul care s-a ocupat de proiect declara urmatoarele: „Am dorit sa profitam de avantajele oferite de acest teren deosebit si sa facem o locuinta care sa fie in contact direct cu natura inconjuratoare si apa, dar in acelasi timp sa beneficieze si de intimitate”.
Fiecare incapere a casei se afla intr-un volum generos, cu acoperis in doua ape si o terasa ce se deschide spre natura. Perspectivele oferite din interior sunt la fel de spectaculoase ca cele de la nivelul terasei, pentru ca vitrajele ample urca de la nivelul pardoselilor pana sub streasina, incadrand peisajul asemeni unui tablou. Pe parcursul intregii zile, fiecare incapere beneficiaza de lumina naturala ce pune in valoare spatiul si creaza o atmosfera linistita. Pentru a avea un control asupra scarii si proportiilor volumelor, in demersul arhitectilor de a crea spatii cu functiuni bine definite, fiecare aripa este inchisa la capat de o terasa, un spatiu de tranzitie intre interior si exterior.
Functiunile sunt organizate in lungul unui ax, zonele de noapte fiind retrase la etaj in vreme ce spatiile de zi sunt lasate la nivelul parterului. Bucataria, locul de luat masa, sala de sport si dormitorul oaspetilor sunt gazduite in cele patru aripi din apropierea intrarii, in vreme ce ultimele doua aripi ale volumului, mai apropiate de apa sunt cele care contin livingul si zona cu televizorul.
Acoperisul, precum si toate elementele din lemn, au fost tratate cu sulfat de fier, ceea ce va permite ca in timp sa prinda patina si sa ajunga la nuante de gri asemeni elementelor ce inconjoara casa. In plus, pe langa volumul propriu-zis al casei a fost renovata si cladirea din barne a anexei, acum spatiu de depozitare si pasarela care coborara de la terasa centrala spre lac.