Casa pe muntele Fuji adaptata conditiilor de clima
Pentru a gestiona eficient volumul considerabil de zapada si ploile care se inregistreaza in mod frecvent in regiunea muntelui Fuji din Japonia, arhitectul Hiroki Tominaga a conceput un acoperis cu forme si pante menite sa directioneze apa spre zonele perimetrale ale cladirii. Biroul de proiectare din Tokyo a proiectat aceasta casa pentru o familie careia ii face placere sa fie in natura, sa faca excursii pe jos sau cu bicicleta, dar care in egala masura au vrut sa fie protejati de vremea capricioasa de la munte, bucurandu-se de interioare calduroase si confortabile.
Profilul in zig-zag al acoperisului a fost inspirat de frontoanele „karahafu” specifice templelor si altarelor raspandite pe tot cuprinsul tarii. Aici acest element a condus la crearea unor forme cu cu colturi si muchii ascutite care acopera volumul casei, generand la interior spatii cu amplitudini si spatialitate variate.
„Pe timpul iernii avem in medie unul-doi metri de zapada astfel ca intrarea de pe nord va fi inzapezita timp de cel putin o saptamana. Am venit cu propunerea de a plia acoperisul fara a schimba panta acestuia astfel incat sa regandim zonele prin care se poate scurge apa de ploaie si zapada.” declara Tominaga.
Acoperisul este compus dintr-o serie de panouri izolante cu stresini pronuntate, astfel incat apa si zapada sa fie tinute la distanta de orice deschidere. Volumul este o combinatie de texturi si materiale, suprafetele de metal fiind alaturate anvelopantei compuse din sipci de lemn netratat si fasii de policarbonat translucid. Intreagul volum a fost ridicat putin deasupra nivelului terenului, accesul facandu-se prin intermediul unei rampe si a unor trepte din lemn.
O terasa acoperita separa volumul casei, izoland spatiul tehnic si un grup sanitar de locuinta propriu-zisa. Acoperisul se ridica deasupra acestei terase astfel incat zapada este indepartata iar zona poate fi folosita pe tot parcursul anului.
O serie de plansee din lemn si supante creaza la interior dinamica spatiilor, care corespunde si cu diferitele inaltimi date de acoperis. O scara permite accesul la etajul care se intinde pe toata lungimea casei, prin intermediului unui coridor delimitat de fasiile de policarbonat translucid. Unele camere sunt mai potrivite pentru a folosite pe timpul verii in vreme ce altele sunt adaptate pentru conditiile de iarna. Zonele mai reci ale casei sunt amplasate la etaj, in vreme ce spatiile mai calde se gasesc in cubiculele din lemn de la parter. In zona de zi a fost amplasat un godin pe lemne care serveste pentru incalzirea casei.