Casa traditionala in Ibiza renovata pentru o familie moderna
Can Basso este o casa traditionala veche de 300 de ani amplasata intr-o zona rurala din Ibiza, ale carei interioare au fost de curand renovate si modernizate pentru a putea oferi familiei confortul si dotarile necesare. Francis Dimmers impreuna cu arhitectul local Angela Molina au lucrat la reamenajarea cladirii avand grija sa pastreze elemente originale menite sa aminteasca de stilul traditional si de traiul simplu, din trecut.
Amplasata pe versantul unui deal si beneficiind de deschidere spre valea plina de vegetatie, Can Basso se afla la cateva minute de mers cu masina de centrul orasului Santa Eulalia si plajele de acolo. Datorita zonei bogata in vegetatiei casa pare mai retrasa, fiind protejata de zgomotul strazii.
Atunci cand a fost construita casa, spatiile interioare au fost astfel dispuse incat sa beneficieze de briza racoroasa ce vine dinspre mare, asigurand ventilarea naturala a tututor incaperilor. Peretii sunt foarte grosi, realizati din blocuri de piatra si mortar, oferind casei protectie impotriva soarelui arzator al verii si mentinand caldura la interior, pe perioada sezonului rece. Aceasta metoda a fost folosita in zona de secole, dupa cum ne spunea arhitectul, „dovedindu-se o metoda mult mai buna de izolare termica decat multe din solutiile moderne, asta pe langa economia de energie pe care o asigura”.
Mare parte din apa folosita pentru uz menajer provine din rezervoarele umplute cu apa de ploaie, dintr-un rezervor cu apa potabila si dintr-un put sapat pe proprietate. Arhitectura casei a fost gandita sa profite la maxim de lumina naturala astfel ca vitrajele sunt generoase, iar zonele centrale au fost prevazute cu luminatoare in acoperis.
In fiecare incapere se remarca materiale de provenienta locala, precum grinzile masive din trunchiuri de ienupar care sunt un element caracteristic al locuintelor din Ibiza. „Proiectul reprezinta o combinatie inspirata a extremelor, dintre vechi si traditional cu modern si inovator” declarau arhitectii.
Vechiile grajduri au fost renovate complet si transformate in spatii locuibile. „La o prima privire pare ca este in continuare o locuinta traditionala (finca) originala. Cu toate acestea, in momentul in care patrunzi pe terasa din spate sau in interior, o privire mai atenta iti scoate in evidenta ca mare parte din pereti sunt noi, sau alte elemente, precum luminatoarele, corpurile de iluminat, bucataria deschisa si mobilierul apartin unui design interior cu o estetica moderna, executate cu maiestrie si detalii atent studiate”.