Case de vacanta in Islanda
La finele anului 2012 echipa de specialisti de la PK Arkitektar a fost invitata sa participe la un concurs pentru realizarea unui complex de case de vacanta pentru Asociatia Academicienilor din Islanda. Cele 20 de cabane urmau sa fie construite in Brekkuskogur, zona de sud-vest a insulei. Zona se remarca prin peisajele pitoresti, deschideri ample, vegetatie bogata si vederi spre lacul Laugarvatn.
Designul s-a concentrat pe crearea unei arhitecturi semi-rurale ale carei forme si materiale sa se insereze in mod placut in cadrul natural existent. Pamantul rezultat in urma excavarii fundatiilor a fost folosit pentru a crea un taluz menit sa protejeze terasele exterioare de vanturile dominante si acoperisul terasa.
Vegetatia existenta pe teren a fost scoasa cu tot cu radacini si replantata la nivelul acoperisului gradina astfel incat sa se conserve cat mai mult din cadrul natural existent.
Conceptul arhitectural are la baza o solutie spatiala simpla si eficienta care micsoreaza suprafetele irosite cu holurile de circulatie. Aceasta solutie a permis eficientizarea cheltuielilor si alegerea unor materiale de o calitate mai buna care sa necesite lucrari minime de intretinere.
Exteriorul este integral realizat cu sipci din lemn masiv tratat printr-un procedeu utilizat din vechime in Japonia care confera lemnului stabilitate si rezistenta in timp, indiferent de anotimp. Acoperisul a fost amenajat in panta, pentru a asigura o trecere lina intre cladirea noua si formele de relief existente iar vegetatia plantata deasupra asigura un plus de izolare termica, o drenare mai buna a apelor de ploaie si recrearea unui micro-climat pentru fauna locala.
Interiorul este compus din pardoseli de beton slivisit, iar peretii si tavanele au fost placate cu panouri din lemn urmarind acelasi ritm ca in cazul fatadelor.
Zona de discutii si locul de luat masa au fost pozitionate in zona centrala a casei, in legatura directa cu bucataria deschisa. Baia poate fi accesata atat de la interior cat si de pe terasa exterioara.
Pentru incalzire casele vor folosi energie geotermala din surse amplasate pe teren.