Case eficiente energetic cu bani de la stat: Finanțare de până la 15.000 de euro de locuință
Prin acest program ar urma sa fie finantate sisteme de incalzire, iluminat ecologic si sisteme de izolatie. "Asta inseamnă ca oamenii isi
vor putea cumpara prin program de la centrale pe peleti, ferestre izolante, pana la leduri sau panouri solare", a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe, precizand ca "programul se va adapta la ceea ce ii lipseste fiecaruia".
Finantarea ar putea ajunge la 15.000 de euro de locuinta, bugetul total prevazut fiind de 429 de milioane de lei, suma care ar urma sa se imparta la un numar de 6.000 pana la 8.000 de beneficiari, a mai precizat ministrul.
Un buget separat de 384 de milioane de lei pentru achizitionarea de tehnologii eficiente energetic ar urma sa fie alocat pentru institutiile publice interesate.
Programul este in prezent in stadiul de pregatire, fiind prevazut in proiectul de buget pe anul 2020 al Administratiei Fondului pentru Mediu.
"Casa eficienta energetic" pare sa reia si sa extinda programul "Casa Verde Fotovoltaice", anuntat la mijlocul anului 2018 si lansat in 2019, fara ca rezultatele sa fi fost cele preconizate de autoritati. Potrivit reprezentantilor Greenpeace Romania, programul prin care romanii puteau obtine maximum 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minimum 3 kW nu ajutase pana la sfarsitul lunii ianuarie niciun cetatean sa devina prosumator, adica sa-si produca singuri energia electrica, desi peste 25.000 de persoane s-au inscris la nivel national pentru a obtine finantare.
In schimb, mai mult de 13 milioane de euro au fost alocati in proiect unor cheltuieli colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect.
C.S.