Casele din containere maritime - o opțiune?
Un client care trece pragul unui birou de proiectare trebuie asociat cu un personaj cu o meserie oarecare ce vizitează pentru prima data Luvrul. În funcție de bagajul său de experiențe, este posibil să înțeleagă mai mult sau mai puțin ceea ce vede. La fel este și în cazul unui proiect: este posibili să și-l dorească, însă să nu îl înțeleagă și - nu! - nu este vinovat clientul. Spre deosebire de un tablou de la Luvru, eu am posibilitatea să explic clientului înainte de finaliza alegerea.
O casă-container nu este chiar așa de simplu de dorit și de avut și, de asemenea, nu este nici ecuația fericirii. O casă-container poate fi:
- un proiect semnatură, unde amprenta arhitectului după recepție se va transfera în mâinile beneficiarului și va deveni un proiect altfel, sau
- un proiect cu o serie de compromisuri.
Din păcate, de cele mai multe se propagă a doua variantă. Dorința de a avea o casă-container vine din falsa idee că aceasta ar fi ieftină, rapid de realizat și că nu ar necesita autorizație de construire, așa cum cere Legea 50.
Lucrurile însă nu stau chiar așa. Asocierea unei case-container cu o casă-container din SUA este prima greșeală pe care o poate face un doritor de așa ceva. În America, a construi o casă nu este chiar pentru oricine. Materialele și manopera au, de cele mai multe ori, niște costuri foarte mari și de aceea acolo casa-container este adesea o soluție mult mai la îndemână, de vreme ce containerele maritime scoase din uz au prețuri foarte scăzute. De asemenea, timpul de execuție este foarte rapid.
Dintre toate aceste argumente, la noi este valabil poate doar ultimul, cel referitor la timpul de execuție mai scurt.
Prețul însă, de cele mai multe ori, la noi ajunge atât de sus încât se apropie de o construcție normală. Aici se produce un șoc: divorțul așteptărilor de realitate.
În România, achiziția unui container maritim nu este deloc un lucru accesibil. În primul rând că nu suntem o țară cu multe porturi comerciale și, în al doilea rând, spre deosebire de prețurile practicate în SUA, aici prețul unui container este destul de apropiat de costul unei construții pe zidărie la același volum.
Un alt aspect ar mai fi – și l-aș sublinia cu roșu – faptul că un container maritim scos din uz necesită reparații, fie că a suferit lovituri în timpul utilizării, fie datorită uzurii datorate mediului umed și salin în care a fost exploatat. Oricum ar fi, nu recomand nimănui sa utilizeze un container fără a aplica tratamente de sablare.
Cred că resursa de reparație și pregătire este un demers care costă și, astfel, ridică mult prețul total al proiectului, asta dacă se respectă întru totul, ca la carte, protocoalele tehnice de recondiționare a unor astfel de containere.
O casă din containere aduce și compromisuri, precum:
- înălțimea fixă și limitată, de 2.55m.
- diminuarea suprafeței utile prin aplicarea de termosistem pe interior (asta dacă se dorește păstrarea aspectului exterior).
- probleme cu privire la permeabilitate.
Am sa explic ultima parte: o casa container este impetuos necesar a se izola termic. Acest proces, în combinație cu materialul în sine (tabla), va ermetiza casa la maxim. Ermetizarea unei locuințe, nu este deloc sănătoasă și, pentru a preveni asta, va fi nevoie de sisteme adecvate de ventilație.
Precum se vede, o casă din containere care să ofere tot confortul (normal) cu care suntem obisnuiți nu este imposibil de realizat, dar aduce câteva provocări tehnice care nu au deloc vocația de a menține costurile reduse.
Da, o casă din containere este o opțiune atunci când vrei o casă de vacanță, utilizată ocazional: în această situație, a salva un container de la groapa de gunoi este nu numai o alegere sustenabilă, ci și un mod de a-ți menaja bugetul și timpul.
Iar în încheiere, încă o observație, pentru cei care sunt vânători de repede și gratis: o casă din containere nu este scutită de a obține autorizația de construire. Are nevoie chiar și de o fundație. Așa că mare atenție la aceste aspecte! Nu construiți până nu sunteți în parametri legali.
Iată aici https://youtu.be/Z6R1R5gOqfk și aici https://youtu.be/CxgHfkPo6zc prezentările a două proiecte, realizate de mine, care integrează armonios containerele maritime în ansamblul construit.