Castelul Astley renovat si transformat intr-un hotel modern
Cuibarit intr-un peisaj pitoresc din North Warwickshire in Anglia, vechiul castel Astley este o combinatie de conac fortificat din secolul al 12-lea si un hotel modern. Trustul Landmark, o organizatie de caritate care se ocupa de conservarea imobilelor cu valoare istorica si arhitecturala a contractat serviciile biroului de arhitectura din Londra, Witherford Watson Mann Architects. Acestia au realizat proiectul in baza caruia s-a realizat reconversia cladirii catalogata ca monument istoric de gradul al II-lea intr-un hotel care sa beneficieze de toate dotarile necesare indeplinirii standardelor curente. Acest proiect de renovare si transformare a primit din partea RIBA Premiul National pentru regiunea West Midlands.
Castelul Astley, in forma curenta, se potriveste perfect cu peisajul zonei centrale a Angliei presarat cu conace, porti medievale, lacuri si gradini amenajate. Fatadele in semi-ruina ascund spatii interioare amenajate in stil contemporan care se deschid catre natura inconjuratoare si catre cladirea din piatra a bisericii.
Cladirea dateaza din secolul al 12-lea dar in anii 1500 acesta a fost aproape in intregime reconstruit de catre familia Gray. Distrus ulterior de un incendiu, castelul a stat in ruina din 1978 pana acum sase ani cand Trustul Landmark a initiat procedura de salvare a ceea ce mai ramasese din imobil. Tema de proiectare prezentata echipei castigatoare impunea crearea unei case noi care sa fie inserata in cadrul construit existent, fara a se aduce schimbari majore esteticii exterioare.
In loc sa incerce sa refaca peretii vechi, pastrati intr-o stare precara, echipa de specialisti a propus interventii care sa fie usor de identificat in volumul si aspectul exterior al vechiului castel, mentinand totusi o abordare holista a procesului de reconversie. Folosirea materiaelelor precum caramida si lemnul natural au ajutat la crearea unei relatii discrete intre peretii exteriori din calcar si volumul nou al extinderii. Camerele de cazare si baile au fost amenajate la nivelul parterului si sunt legate de spatiile comune de deasupra printr-o scara centrala, cu forme sculpturale. O zona de zi deschisa ofera perspective spectaculoase catre gradinile ce abunda in vegetatie.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa